VELIK POSAO

MORH za vojsku kupuje deset novih helikoptera

Ministarstvo obrane do kraja godine mora donijeti odluku hoće li 14 transportnih helikoptera Mi8 remontirati ili ih zamijeniti za deset novih helikoptera Mi 117 Sh.

Prema dostupnim informacijama, dijelu helikoptera resursi počinju istjecati u lipnju sljedeće godine, kada bi prvi trebali biti poslani na generalni remont. Helikopteri bi se sukcesivno, kako im istječu resursi, remontirali od 2013. do 2015. Iako cijena remonta još nije poznata, barata se sa svotom od 10 milijuna kuna za remont jednog helikoptera, odnosno 140 milijuna kuna za svih 14.

Lobiranje već traje

Prema dostupnim infordmacijama, u MORH-u već traje lobiranje određenih posrednika da se helikopteri pošalju na remont u Ukrajinu, u tamošnji državni zavod Ukrspecexport, gdje je dio tih helikoptera remontiran 2005. U tome, prema našim informacijama, prednjači Ivica Josipović, direktor tvrtke Aero Partner. Riječ je o tvrtki koja ima punomoć za zastupanje ukrajinske tvrtke u Hrvatskoj. No, u vojnim krugovim skloniji su varijanti da se remont helikoptera povjeri ovlaštnom proizvođaču u Rusiji.

Naime, skeptični su prema kvaliteti remonta helikoptera u Ukrajini i rezervnih dijelova koji bi bili ugrađeni.

Osim toga, prema odluci bivšeg ministra obrane Branka Vukelića iz ožujka 2008., MORH pričuvne dijelove i s njima povezane usluge za helikoptere Mi8 može nabavljati samo od pouzdane i kvalificirane ruske državne tvrtke ovlaštene za izvoz dijelova iz Rusije.

Zamjena za nove

Dakle, prema toj odluci, helikopteri ne smiju ići u Ukrajinu na remont. Tom se odlukom, tvrde nam sugovornici, željela osigurati nabava orginalnih rezervnih dijelova te obavljanje remonta kod ovlaštenih tvrtki.

U MORH-u se uporedo pripremaju i za remont te rade na inicijativi da se ti helikopteri zamijene za 10 novih ruskih helikoptera Mi117 Sh.

Klirinški dug

Taj prijedlog MORH-a ovih je dana ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić iznijela ruskom kolegi Sergeju Lavrovu. Ideja je da ruski stručnjaci procijene vrijednost hrvatskih helikoptera i da se za tu cijenu umanji vrijednost novih Mi 117 Sh.

Hrvatska je prije nekoliko godina putem klirinškog duga nabavila 10 tih helikoptera po cijeni od oko 6 milijuna dolara po komadu. U međuvremenu je cijena narasla na oko 10 milijuna eura po komadu.

Velik interes

Danas u svijetu postoji veliki interes za transportne helikoptere i procjenjuje se da bi Hrvatska za jedan svoj mogla dobiti do tri milijuna dolara. U slučaju realizacije ove ideje, vojska bi ukupno imala 20 kvalitetnih transportnih helikoptera koje bi koristila za međunarodne misije, gašenje požara, potragu i spašavanje te prebacivanje snaga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:47