POVJERENSTVO

Most skuplja potpise, SDP navodno ima plan koji taji

 Damjan Tadić / CROPIX

Oporba u Saboru razrađuje taktiku za daljnji rat s HDZ-om oko Istražnog povjerenstva za Agrokor.

Ivan Lovrinović, Promijenimo Hrvatsku i član povjerenstva, pozvao je svoje kolege da bojkotiraju rad Sabora: “Ako bude opstrukcija i zahtjeva da se ukine rad povjerenstva, predložit ću oporbenim strankama da krenemo put bojkota Sabora. Otkrivanje istine o Agrokoru je prevažna tema koja istodobno otkriva istinu o Hrvatskoj i političkim strukturama u zadnjih 20 godina”, najavio je Lovrinović i opstrukciju rada povjerenstva nazvao “prljavom” i “pokvarenom”, dokaz da je HDZ kod formiranja “držao figu u džepu”.

U SDP-u se nisu željeli izjasniti hoće li se odazvati Lovrinovićevom pozivu na otpor bojkotom.

Izbijanje aduta

Gordan Maras tvrdi da je SDP razradio taktiku i da znaju kako će se nositi s HDZ-om, ali nije želio otkriti detalje. Dodao je da bi, doduše, “bilo dobro da se kolega Lovrinović prvo dogovori s kolegom Ivicom Mišićem - jer Mišić čini dio tijesne većine”. Šef Kluba SDP-a Arsen Bauk kaže kako su spremni “razmatrati određene opstruktivne akcije koje Poslovnik dopušta. Ali o tom potom. Povjerenstvo u ovom trenutku postoji i postojat će”.

Mostov Nikola Grmoja u četvrtak je i službeno pokrenuo inicijativu da se iz odredbi koje definiraju teme novoosnovanog povjerenstva izbaci dio o kvaliteti financijskih izvješća u koncernu Agrokor.

On je uvjeren da tako izbija adut HDZ-u iz rukava za zamrzavanje ili gašenje rada Povjerenstva. U četvrtak je u Saboru i počeo skupljati potpise kako bi taj prijedlog mogao dati u proceduru i poručio predsjedniku Sabora Gordan Jandrokoviću da to pod hitno stavi na raspravu kako bismo “izabrali potpredsjednika saborskog Istražnog povjerenstva, ali i otklonili bilo kakve argumente da bi se naš rad kosio s istragom”.

“Prijedlog Mosta ne može odmoći, ali Povjerenstvo može nastaviti raditi i da se prijedlog ne usvoji zato što eventualnim rješenjima o istrazi nije obuhvaćeno sve ono čime će se povjerenstvo baviti”, kazao nam je Bauk.

Slom argumentacije

Grmoja je tražio stanku i upozorio da je puštanje Agrokorovih članova uprave i direktora “još jedan slom HDZ-ove argumentacije jer su svi pušteni zato što je sav dokazni materijal u financijskoj forenzici, u financijskim izvještajima”. Poručio je da nema više nikakvog razloga da se ne krene s radom i počnu slati pozivi premijerima, ministrima financija, šefovima Porezne uprave, šefovima Hanfe, šefovima HNB-a.

HDZ-ova Marija Jelkovec uzvratila mu je kako ne bi bilo dobro ni “higijenski” da se istovremeno s trajanjem sudskog postupka provodi paralelno neki drugi postupak. Predbacila je mostovcima da su populisti dok su oni u HDZ-u legalisti.

Maras je postavio pitanje izvanrednom povjereniku Anti Ramljaku: “Politički HDZ jednako je Agrokor! Canjuga, Valentić, Marić... to su ljudi iz HDZ-a i nema PR akcije kojom mogu to sakriti od građana. Tražimo od povjerenika Ramljaka da objavi koliko je platio starih obveza medijima koji su imali prema Agrokoru potraživanja i tako pomogao Vladi”.

HDZ može računati na podršku svog koalicijskog partnera. HNS-ov Milorad Batinić izjavio je kako HNS “misli da je najbolje da se povjerenstvo ugasi, a i stav pravnih stručnjaka s kojima smo se konzultirali je da u ovoj fazi povjerenstvo nema smisla”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:56