MIGRANTSKA KRIZA

MOSTOVI ZASTUPNICI OTKRILI TAJNI PLAN POLICIJE? 'U Slavonskom Brodu stvaraju golemo prihvatilište za migrante, na 80.000 kvadrata, a javnost ne zna!'

 Dragan Matić / CROPIX

Saborski zastupnik Tomislav Panenić te Ružica Vukovac, Nizar Shoukry i Ivan Prskalo, kandidati Mosta nezavisnih lista za EU parlament, upozorili su danas na brojne probleme života u pograničnim područjima Slavonije, Baranje i Srijema, a tvrde da su gospodarska kriza te nekontrolirani priljev migranata izvor svih zala. Osvrnuli su se i na nesnosno zagađenje zraka kojeg uzrokuje naftna rafinerija u Slavonskom Brodu, dodavši kako je to samo jedan u nizu razloga za nazadovanje ove, nekad bogate regije.

- Vladajuća je garnitura u Hrvatskom saboru odbila Mostov prijedlog izmjena Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata kojim se ograničava transport sirove nafte u Hrvatskoj koja prelazi granične vrijednosti sadržaja sumpora od maksimalno 1,0% m/m. Preradom nafte s visokim udjelom sumpora u rafinerijama koje nemaju tehnološke uvjete za njenu preradu, kao što je rafinerija u Bosanskom Brodu, ugrožava se kvaliteta zraka, a time i zdravlje te kvaliteta života građana Slavonskog Broda. Koji interesi stoje iza ovakve odluke mjerodavnih institucija? Poznavajući ih, ne bi me čudilo da su ih Rusi pridobili na svoju stranu, ali zašto Europska unija ništa ne poduzima da se spriječi daljnje trovanje Brođana koji samo žele biti ravnopravni stanovnici iste te Unije? Zato što Vlada Republike Hrvatske nema odlučnosti niti u upravljanju Hrvatskom niti u podizanju naših problema na dnevni red EU-a“ – izjavila je Ružica Vukovac, priopćio je danas Most.

Migranti sve agresivniji

Nizar Shoukry upozorio je na neodrživo stanje migrantske krize te na sve veću agresivnost migranata i povećanje broja krivičnih prijava povezanih s njima.

- Pokazali smo u migrantskoj krizi našu humanost i solidarnost sa svim ljudima koji su bježali od vihora rata u Siriji, ali današnji migranti nisu više oni koji bježe od rata. Sve veći je sigurnosni problem koji oni donose, a prema informacijama kojima ja raspolažem, očigledno se neće smanjivati broj ljudi koji pokušavaju preko Hrvatske doći u Europsku uniju – istaknuo je Shoukry.

Institucije Europske unije imaju tradiciju vatrogasnih, kozmetičkih rješenja koja kratkoročno saniraju posljedice problema, umjesto da se posegne za konkretnim potezima koji će ukloniti njegov uzrok. U slučaju migrantske krize, time se izraziti pritisak stavlja na pleća država članica uz vanjsku granicu EU-a, uključujući i Hrvatsku, smatraju u Mostu.

- Ovaj dio Hrvatske se više ne može i ne smije sam nositi s problemima migrantskih ruta, dok su država, EU i njihove institucije nemarne i ne pokazuju interes za rješavanjem problema tamo gdje nastaje kao i problem propusnosti granica susjednih država, Srbije i Bosne i Hercegovine – nastavio je Shoukry.

- Dobio sam informaciju da je MUP potpisao ugovor s INA-om za primitak migranata. To je 80.000 kvadrata u Slavonskom Brodu. Čeka li Slavoniju još jedan migrantski val? To javnost ne zna. Mi tražimo transparentnost. Ugovor je potpisan u trećem mjesecu prošle godine. Je li Hrvatska spremna da bude hotspot, je li to ucjena da bi Hrvatska ušla u Schengen? Zašto uzimamo toliko prostora, a znamo da su Slovenija i Mađarska zatvorile granice – zaključio je Shoukry.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:43