SLOM PAKTA

Mrak Taritaš demonstrativno napustila sastanak s vrhom SDP-a, ovaj tjedan nova šansa

Neću pregovarati o foteljama i neću pregovarati preko medija, ponavlja HNS-ovka Anka Mrak Taritaš, otkrivajući da je mogućim partnerima iz SDP-a predložila stvaranje zajedničkog programa za Zagreb
 Damjan Tadić / CROPIX

Anka Mrak Taritaš, perspektivna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba, napustila je sastanak s čelnim ljudima SDP-a bez dogovora, s porukom da mogu razgovarati o programima i projektima, ali ne o trgovanju foteljama - tu insajdersku informaciju u SDP-u demantiraju, a HNS je javno ne želi potvrditi.

No, činjenica je da su se nakon dva kruga razgovora, koji su vođeni na Iblerovu trgu, rastali bez dogovora i da mogućnost zajedničkog nastupa na lokalnim izborima u Zagrebu različito procjenjuju. Novi pokušaj trebao bi se dogoditi ovoga tjedna. Hoće li na koncu ipak biti treća sreća?

- Neću pregovarati o foteljama i neću pregovarati preko medija - ponavlja Anka Mrak Taritaš, otkrivajući da je mogućim partnerima iz SDP-a predložila stvaranje zajedničkog programa za Zagreb. - Haj’mo se dogovoriti što ćemo iduće četiri godine raditi pa onda slagati timove za pojedine projekte - tako ona vidi mogući izborni hodogram.

Sporni zahtjevi

Točka loma bio je razgovor o Zagrebačkom holdingu. SDP je odmah istaknuo svoje kadrovske zahtjeve: uz mjesto predsjednika Gradske skupštine i zamjenika gradonačelnika traže i funkciju šefa Holdinga. Podsjećajući da je zagrebačka mega kompanija formirana kako bi se građanima omogućile jeftinije komunalne usluge, što se nije dogodilo, Mrak Taritaš inzistira na dogovoru o preustroju Holdinga. Program restrukturiranja već je napravio ugledni nezavisni ekonomist Josip Budimir, koji tvrdi da organizacijski ustroj tog čardaka ni na nebu ni na zemlji uzrokuje visoke cijene i nisku razinu usluga. Budimirov angažman nije šefovima SDP-a baš dobro sjeo. Mrak Taritaš kaže da ništa ne uvjetuje. - Ako postoji netko bolji i sposobniji od gospodina Budimira, nemam ništa protiv, dobrodošao, ali zasad ne znam nikoga boljeg - kaže nam.

Svoje zahtjeve SDP temelji na istraživanjima koja pokazuju da su trenutačno u Zagrebu najjača opcija. No, nemaju adekvatnog kandidata za gradonačelnika. HNS je kao stranka na niskim granama, ali ima kandidatkinju koja ozbiljno može ugroziti dosad nepobjedivog Milana Bandića. Dvije stranke zapravo jako trebaju jedna drugu. HNS-u treba zajednički izlazak na izbore, a potom i SDP-ove ruke u Gradskoj skupštini. SDP-u treba da se u Zagrebu nađe na pobjedničkoj strani, što bez Mrak Taritaš nikako ne može osigurati. S njezinom pobjedom SDP-ovi vrlo izgledni gubici drugdje po Hrvatskoj postaju manje važni. Trenutno dobrokotirajuća kandidatkinja mnogo više treba strankama koje će iza nje stati, HNS-u i moguće SDP-u, nego što je obratno. U trci za zagrebačku gradonačelnicu Anka Mrak Taritaš vrlo pametno gradi nezavisnu, kako sama kaže, nadstranačku poziciju. Pokušava se profilirati kao prvo lice promjena i zato joj je licitiranje foteljama, s kojima je SDP krenuo, posve neprihvatljivo. Na takav način može samo izgubiti.

Lutanja do cilja

Dramu i “kuršlus” u pregovorima s HNS-om na Iblerovu trgu sada pokušavaju minorizirati i popeglati. Tvrde da se pregovori dobro odvijaju i najavljuju da će već idućeg tjedna imati sporazum i zajedno će na izbore.

No, ne treba zaboraviti da su u SDP-u oko mogućih kombinacija za zagrebačke izbore mnogo lutali. Nije tajna da moćna zagrebačka frakcija preferira deal sa Sandrom Švaljek, premda na taj način vjerojatno igraju u korist Milana Bandića. SDP se u razgovorima s HNS-om, tvrde naši izvori, ponaša kao da je apsolutni vlasnik glasova koje mu ankete najavljuju.

A mogli bi proći kao Tomislav Karamarko kad je obećavao dvotrećinsku pobjedu pa fulao, procjenjuje jedan nezavisni analitičar.

U HNS-u su mnogo skeptičniji. Trenutačno nema pregovora sa SDP-om, tvrdi nam jedan od šefova te stranke, kao i Mrak Taritaš. - Bilo je nekih razgovora, ali formalni pregovori nisu započeli - kaže Anka Mrak Taritaš.

A što ako SDP želi sabotirati Anku?

- A što ako SDP svojim zahtjevima pokušava kompromitirati kampanju Anke Mrak Taritaš - spekulira jedan od prvaka HNS-a, upozoravajući da bi priča o kadrovskom osvajanju Holdinga mogla zagaditi sve što je njihova kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu dosad vrijedno gradila.

Dok se oko nje lome koplja, Anka Mrak Taritaš djeluje prilično relaksirano. Voljela bi da se uz njezinu kandidaturu stvori široki blok za promjene, ali nije daleko od ideje da može i sama.

- Naravno da bi me veselila podrška SDP-a, ali ako je ne bude, svejedno idem dalje - rezolutna je Mrak Taritaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:53