KONAČNA ODLUKA

MRAK TARITAŠ IZABRALA ZAMJENIKE Jedan je mladi sveučilišni profesor, a drugi SDP-ovac koji kolegu tuži za klevetu

 Darko Tomaš / CROPIX

Zagrebački SDP i HNS-ova Anka Mrak Taritaš s odabirom još dva imena kompletirali su kadrovsku križaljku s kojom će 21. svibnja izaći pred birače i zatražiti podršku.

Odlučili su da neovisni kandidat za zamjenika Anki Mrak Taritaš bude Dario Čepo s Pravnog fakulteta u Zagrebu, a kandidat za zamjenika iz SDP-a bit će Draženko Pandek, potpredsjednik zagrebačkog SDP-a i saborski zastupnik. Premda su odluke de facto donesene, one još nisu formalne jer ih trebaju potvrditi stranačka tijela. Očekuje se da će to biti u četvrtak kasno poslijepodne ili u petak.

- Darija Čepu izabrala sam jer se radi o mladom sveučilišnom profesoru koji je društveno angažiran i prisutan u javnosti te politički artikuliran - kazala je Mrak Taritaš i dodala kako očekuje njegovu pomoć u pokrivanju društvenih tema poput participacije građana u donošenju svih odluka važnih za Grad Zagreb u cilju zaštite javnog interesa, područja obrazovanja i kulture.

- Izbor Darija Čepe kao nestranačkog kandidata za zamjenika ujedno je i poziv stručnoj javnosti i svim građanima da se uključe u promjene u Gradu Zagrebu - kazala je Mrak Taritaš.

Čepo je docent na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a drži nastavu na predmetima Sociologija i Osnove politologije. Prije četiri godine kao Fulbrightov gostujući znanstvenik bio je na Sveučilištu Columbia, gdje se bavio znanstvenim i stručnim radom, držao predavanja i organizirao okrugle stolove.

Čepo je bio i suradnik u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža, danas je pomoćnik glavnog urednika časopisa Hrvatska i komparativna javna uprava, potpredsjednik je Hrvatskog politološkog društva te član Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo. Autor je knjige Političke institucije Europske unije te suautor više knjiga o odlučivanju, političkom ustroju i instituciji Europske unije.

Kada je riječ o drugom kandidatu za zamjenika gradonačelnice, SDP-ovu Draženku Pandeku, u toj stranci kažu da se on pokazao kao jako dobar saborski zastupnik te da je na izborima 2015. godine dobio značajan broj preferencijalnih glasova. Navode i da mu u prilog ide činjenica da je predsjednik stranačkog ogranka u Sesvetama, čime se šalje poruka da tim SDP-a i Mrak Taritaš vodi računa i o rubnim, takozvanim ruralnim dijelovima grada.

Nisu, međutim, svi SDP-ovci sretni njegovim izborom (koji je vrlo izvjestan) jer je zaposlenik u Gradu Zagrebu, a posebno im smeta i način na koji rješava unutarstranačke sukobe.

Pandek je, naime, relativno nedavno tražio da se njegovom stranačkom kolegi Ranku Ostojiću skine imunitet kako bi ga mogao tužiti za klevetu. Povod je bio zatvoreni unutarstranački skup u Sesvetama na kojemu je Ostojić pred 30-ak okupljenih članova stranke kazao da 'među nama sjedi osoba koja je donirala desetke tisuća kuna Milanu Bandiću u sklopu njegove kampanje za predsjednika'. Na pitanje tko je to, Ostojić je pokazao na Pandeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 00:39