ŠEFICA GLAS-a

MRAK TARITAŠ 'Todorić svojim blogovima šalje poruku da će se, ako se njemu nešto dogodi, nešto dogoditi još nekome. Povjerenstvo treba hitno osnovati'

 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednica GLAS-a i saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš zauzela se u ponedjeljak za to da se hitno osnuje istražno povjerenstvo za Agrokor, ocjenjujući da bi ono trebalo biti i interes vladajuće koalicije.

"Povjerenstvo u Hrvatskom saboru treba što prije osnovati i ono treba što prije početi s radom. To bi prvi i osnovni interes trebao biti vladajućih, bez obzira na to znaju li što da a što ne. Povjerenstvo bi ovog trenutka trebalo biti apsolutno njihov interes", rekla je Mrak Taritaš u emisiji Hrvatskog radija "Oporbeni zarez" odgovarajući na pitanje o Agrokoru.

Smatra da je u ovom slučaju ministar financija Zdravko Marić, kao bivši zaposlenik Agrokora, najosjetljivija osoba jer može biti "teret Vladi i premijeru Andreju Plenkoviću". Podsjetivši da se Marić jedva provukao prilikom saborskog glasovanja o povjerenju, istaknula je kako ministar financija vrlo teško može raditi ako se mora stalno izuzimati ili objašnjavati da nije bio na nekim sastancima ili nije ništa znao.

"Ministar koji se mora izuzimati i cijelo vrijeme objašnjavati 'nisam bio, nisam znao, bio sam u Agrokoru, a nisam imao pojma' bojim se da je veliki uteg u ovome, a biti pri tome ministar financija ozbiljan je uteg Vladi", rekla je Mrak Taritaš.

Vezano uz Ivicu Todorića i česte objave na njegovu blogu, ocijenila je da je tu riječ o objavama uoči revizije poslovanja Agrokora, koja bi, kako smatra, trebala pokazati neke stvari. "Ona (revizija) će pokazati neke stvari i ususret tome Todorić se odlučio očitovati. Moje pitanje je - gdje ste bili do sada. Gdje ste bili u proteklih 25 godina i zašto u to vrijeme niste govorili da nešto nije dobro i da ne valja, da vas netko ucjenjuje i da vas netko ne ucjenjuje?" istaknula je Mrak Taritaš.

Smatra da su Kulmerovi dvori pokazatelj Todorićeva načina upravljanja, odakle je "s visoka gledao na Zagreb, a sada se s visoka obraća cijeloj Hrvatskoj". Drži da Todorić tim blogovima šalje poruku da će se - ako se njemu nešto dogodi - dogoditi još nekome.

Tvrdeći kako je to sve politički motivirano, Mrak Taritaš je istaknula da cijela priča vezana uz Agrokor ne traje od jučer te da je rezultat 'rođačkog kapitalizma' tijekom kojeg je nekima bilo sve dopušteno. Također je istaknula da poruka nakon svega mora biti da se to u Hrvatskoj "više nikada ne bi smjelo dogoditi".

Mrak Taritaš je ustvrdila kako tijekom Vlade Zorana Milanovića, u kojoj je ona bila ministrica, nije bilo naznaka da Agrokor loše stoji. Smatra i da će na kraju porezni obveznici platiti krive odluke privatnog kapitala i države koja ga je odlučila spašavati.

Na novinarski upit o sukobima u SDP-u odgovorila je kako ta stranka "svoje probleme treba riješiti unutar svoje kuće". Drži da u SDP-u neće biti velikih izbacivanja ili velike polarizacije te da će na kraju riješiti svoje probleme. Nakon toga bi, poručila je, SDP bi trebao početi "dahtati za vratom" vladajućoj koaliciji jer, dodala je, što je oporba bolja i jača, to su i vladajući bolji.

Mrak Taritaš misli da se izbor novih ustavnih sudaca ne treba vezati uz osnutak istražnog povjerenstva o Agrokoru. "Ustavne suce trebamo izglasati i to treba biti jedna priča, a istražno povjerenstvo druga priča", rekla je. Na pitanje hoće li njezina bivša stranka HNS progurati kurikularnu reformu, odgovorila je kako - po sadašnjoj situaciji - to neće uspjeti jer "ne postoji dobra volja svih".

"Za taj veliki projekt ne vidim dovoljno snage ni energije, a ne vidim dovoljno potpore niti premijera Plenkovića", ustvrdila je Mrak Taritaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:55