PRVA REAKCIJA MINISTARSTVA

MVEP: Za Hrvatsku ovo ništa ne mijenja, ta je priča za nas gotova

 Matija Djanješić / CROPIX

“I nakon stava Europske komisije ništa se, barem što se tiče hrvatskog stajališta oko arbitraže, nije promijenilo. Mi smo izašli iz arbitraže, to je potvrdio Hrvatski sabor, a stav EK je takav da ga svaka strana može tumačiti na svoj način”, smatraju u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova.

Hrvatski diplomati ocjenjuju da je obrazloženje koje je stiglo iz Bruxellesa tako široko da ničim Hrvatsku ne obvezuje da prihvati arbitražni sporazum. “Ta je priča za nas jednostavno gotova”, kažu na Zrinjevcu. “U svemu onome što je iznio prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans pozivaju se Hrvatska i Slovenija na dijalog, a to želimo i mi. Rečeno je da se radi o bilateralnom sporu, što također tvrdi hrvatska strana i da kroz bilateralne pregovore treba riješiti granični spor. Uostalom, na tome inzistira i Hrvatska i u tom dijelu podržat ćemo nastojanja Europske komisije.”

Na Zrinjevcu kažu da izlaskom iz arbitraže Hrvatska nije mogla prihvatiti odluku na način kako su je arbitražni suci iznijeli, a o tome je ovih dana već mnogo rečeno. Sloveniji se nude razgovori koji bi trebali voditi rješenju, a jedan od tih razgovora bit će i na susretu Andreja Plenkovića i Mira Cerara u Ljubljani. “Zato nema nikakve potrebe da se dižu tenzije nakon stava Europske komisije, jer on je ipak uopćen. Bit će još dosta prilike da se sve analizira, ali Hrvatska nije i neće odstupiti od toga da ne prihvaća odluku Arbitražnog suda.”

Hrvatska strana mnogo očekuje i od razgovora američkog predsjednika Donalda Trumpa i hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović ovog tjedna u Varšavi, jer se pretpostavlja da bi i ta tema mogla biti na dnevnom redu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:32