SAMO FIRST CLASS LUKSUZ

Na avio karte u šest godina Sanader potrošio čak 1,5 MILIJUNA kuna. U gotovini

U 20 godina Sanaderova je obitelj zaradila 5,3 milijuna, a stekla imovinu od 23,7 milijuna!
 Rilović/CROPIX

Ivo Sanader volio je skupljati milje na zlatnoj Miles&More Lufthansinoj kartici. Upravo je to USKOK-u bio značajan trag u rekonstrukciji avionskih karata koje su iskoristili bivši premijer i članovi njegove obitelji, na što je, prema dokazima tužiteljstva, utrošeno više od 1,5 milijuna kuna. Neke od tih karata Croatia Airlines izdala je na ime članova obitelji Sanader i nakon što je on napustio premijersku funkciju. Podatke o tim kartama Uprava CA je po nalogu tužiteljstva predala istražiteljima. Upravo je to okolnost zbog koje je kao as iz tužiteljskog rukava u aferi Fimi-Media izvučen bivši šef Uprave Croatia Airlinesa Ivan Mišetić, kojeg je USKOK u utorak predložio za svjedoka s priloženom dokumentacijom o aviokartama.

Gotovina i vrijednosnice

I dok će dobar dio svjedoka u aferi Fimi-Media biti ispitan o novcu koji se preko te tvrtke i kroz crne donacije slijevao prema HDZ -u i Ivi Sanaderu osobno, novopredloženi svjedok optužbe Mišetić trebao bi, među ostalim, govoriti i o stotinama tisuća kuna koje su otišle u suprotnom smjeru, koje je bivši premijer osobno predavao Mišetiću.

Nije u pitanju podmićivanje šefa nacionalne aviokompanije, riječ je o plaćanju karata koje je Sanader često kupovao preko Mišetića. Pritom je najzanimljiviji podatak da je Sanader u proteklih šest godina, dakle i u vrijeme kada je bio premijer, na avionske karte potrošio čak 1,5 milijuna kuna gotovine. Radi se o blizu 200 privatnih putovanja avionom Ive Sanadera, njegove supruge i kćeri koje je platio iz vlastitog džepa, praktično sve gotovinom.

To samo po sebi ne bi bilo sporno da u spisu Fimi-Media nisu pribavljeni podaci o svim prihodima obitelji Sanader, kao i podaci o stečenoj imovini. Kako je Jutarnji već izvijestio, prema podacima u sudskom spisu, Sanader je u proteklih 20 godina zaradio ukupno oko tri milijuna kuna. Taj iznos penje se na 5,3 milijuna kuna kada se Sanaderovoj zaradi pribroje prihodi djece, supruge i njezinih roditelja. S druge strane, na njihovim računima istražitelji su zatekli stanja koja u zbroju daju iznos od 11 milijuna kuna u gotovini i vrijednosnicama.

Deset puta preko bare

Pribrajanjem vrijednosti ostale imovine, prvenstveno nekretnina i umjetnina, utvrđeno je da su Sanaderovi u istom razdoblju u kojem su zaradili tih 5,3 milijuna kuna stekli imovinu vrijednu 23,7 milijuna kuna. Uz pribrajanje troškova života za prosječnu obitelj i podatke o pojedinim poznatim troškovima plaćenim karticama, stručnjaci su izračunali da je razlika između imovine i troškova obitelji Sanader te prihoda otprilike 20 milijuna kuna. Sada je tu još 1,5 milijuna kuna koje je Sanader potrošio na aviokarte. Inače, karte nije kupovao u agencijama, nego ih je “osiguravao” preko prijašnjeg šefa CA Ivana Mišetića, kojemu je naknadno davao gotovinu za podmirenje troškova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:11