APIS

NA ČELO FIRME NA GLASU PO STRANAČKOM UHLJEBLJIVANJU STIŽU NOVI LJUDI Za šefa najviše šansi ima čovjek iz izbornog stožera Drage Prgometa

Saša Bilić već 12 godina radi u T-comu gdje trenutno vodi sektor prodaje, a u HDZ se učlanio prošle godine
Drago Prgomet i Saša Bilić
 HDZ

Tvrtka Apis it u zajedničkom vlasništvu države i Grada Zagreba, poznata po stranačkim uhljebljenjima, uskoro bi trebala dobiti novu Upravu.

Vladi Renduliću, tranzicijskom direktoru kojega je Plenkovićeva Vlada u siječnju ove godine imenovala privremenim šefom Uprave te tvrtke, mandat istječe 9. srpnja, dakle za tjedan dana. Iako Vlada novu Upravu Apisa traži na javnom natječaju, on je, prema svemu sudeći, samo puka formalnost jer će i nova Uprava, kao i prethodne, biti stranački uvjetovana. Nova Uprava Apisa više neće imati tri člana, kao u mandatu Milanovićeve Vlade, nego dva: predsjednika i jednog člana. Predsjednika Uprave predlaže Plenkovićeva Vlada kao većinski, 51-postotni vlasnik Apisa, a člana Uprave suvlasnik (49-postotni) Grad Zagreb, odnosno gradonačelnik Milan Bandić. Prijedlog mora potvrditi Nadzorni odbor APIS-a, ali je i ta potvrda tek formalne naravi.

Nova pravila

Prema natječaju, predsjednik i član Uprave Apisa moraju imati završen neki od sljedećih studija: ekonomiju, tehničko-računalni studij, matematiku ili fiziku. Tako postavljeni uvjeti isključili su mogućnost kandidiranja sadašnjeg privremenog predsjednika Uprave Vlade Rendulića, bivšeg obavještajca i bivšeg menadžera odvjetničkog tima generala Mladena Markača na haaškom suđenju, jer je on po obrazovanju - diplomirani novinar.

Neslužbeno doznajemo da je jedan od izglednih kandidata kojega bi Vlada mogla predložiti za novog predsjednika Uprave Apisa 44-godišnji Saša Bilić, sadašnji zaposlenik T-Coma koji se prošle godine učlanio u HDZ. Bilić već 12 godina radi u T-Comu, a od 2016. na visokoj je menadžerskoj poziciji voditelja Sektora prodaje u toj kompaniji. Šira javnost upoznala ga je kao člana Prgometova izbornog tima za zagrebačku gradsku upravu na nedavnim lokalnim izborima. HDZ ga je u kampanji predstavljao kao kandidata koji će, kad Prgomet zasjedne u gradonačelnički stolac, biti njegov glavni čovjek zadužen za digitalizaciju poslovanja zagrebačke gradske uprave. HDZ je isticao da je Bilić magistrirao poslovno upravljanje na britanskom Henley Management Colegeu te da je u karijeri vodio niz projekata digitalizacije, poput projekta digitalizacije u Hrvatskim poštama i projekta pametnog nadzora ranog otkrivanja požara u hrvatskim županijama.

Grad Zagreb bi, prema neslužbenim informacijama koje kolaju po Apisu, za svog člana Uprave te tvrtke mogao predložiti Josipa Delača, sadašnjeg šefa Apisove Službe za računovodstvo i financije, koji je u tu tvrtku došao u vrijeme SDP-ove Uprave 2013. godine. Delač, koji je prema svemu sudeći prihvatljiv raznim političkim opcijama, osoba je zanimljivog poslovnog puta - posljednjih desetak godina svoje karijere proveo je po upravama banaka.

Karijera u bankama

Bio je član Uprave hrvatske podružnice Hypo Leasinga u vrijeme kad je ta banka Sanaderovoj Vladi odobrila kredit za kupnju zgrade u Planinskoj po napuhanoj cijeni, dvostruko većoj od stvarne vrijednosti, zbog koje je bivši premijer Ivo Sanader završio na sudu, a Delač kao jedan od svjedoka u tom postupku. Kad je u travnju 2013. USKOK otvorio istragu zbog financijskih malverzaciji u Karlovačkoj banci protiv Marije Šole, trojice njezinih sinova i još nekih članova Uprave banke, Delač je bio predsjednik Uprave Karlovačke banke. Tvrdio je, međutim, da su se makinacije koje je USKOK istraživao dogodile nekoliko godina prije njegova dolaska na čelo te banke. Nekoliko mjeseci nakon otvaranja istrage u Karlovačkoj banci Delač se zaposlio u Apisu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:02