STRADALO 12 VATROGASACA

NA KORNATIMA U TIJEKU REKONSTRUKCIJA STRAVIČNIH DOGAĐANJA IZ 2007. Frane Lučić po prvi puta nakon 10 godina na mjestu gdje su mu poginuli prijatelji

Arhiva
 HANZA MEDIA

U sklopu ponovljenog suđenja bivšem šibenskom županijskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavice na Županijskog sudu u Zadru za kornatsku tragediju, u kojoj je 30. kolovoza 2007. godine smrtno stradalo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnoga, danas (petak) je oko 11 sati na mjestu stradavanju na otoku Kornatu, u klancu podno Velog vrha započela djelomična rekonstrukcija događanja ove najveće tragedije u povijesti hrvatskog vatrogasca.

Pod vodstvom suca Borisa Radmana, u rekonstrukciji sudjeluju vještak sudske medicine Davor Mayer, geodet Tomislav Ćurko, članovi pilotskih ekipa iz helikoptera HV-a te članovi HGSS-a koji su sudjelovali u spašavanju i prijevozu stradalih vatrogasca.

Na mjestu ove nesreće na otoku Kornatu, po prvi puta, nakon gotovo deset godina pojavio se Frane Lučić, jedini preživjeli sudionik ovih stravičnih događanja.

Sibenik, 240317.
Danas ce se na otoku Kornatu odrzati djelomicna rekonstrukcija kornatske tragedije koja se dogodila prije deset godina gdje je zivot izgubilo 12 vatrogasaca, a jedini prezivjeli Frane Lucic.
Na fotografiji: Polazak s gata Vrulje.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
CROPIX

Zbog sudske rekonstrukcije, na otok Kornat došlo je nekoliko roditelja stradalih vatrogasaca - Ivica Strikoman, otac poginulog vodičkog vatrogasca Hrvoja, Igor Marinović, otac stradalog vatrogasca iz Šibenika Ivana, te Joško Klarić, otac poginulog zapovjednika akcije Dina, člana JVP-a grada Šibenika.

Marinović je prvi put progovorio o stvarnom razlogu zbog kojeg su vatrogasci poslani na Kornat, piše Šibenski.

- Nije točno da su oni išli braniti draču, kako se uvijek govorilo. Oni su išli na Kornat kako bi obranili objekte i maslinike u uvali Statival. To je uvala s čak 14 bespravnih objekata- izjavio je Marinović.

Sibenik, 240317.
Danas ce se na otoku Kornatu odrzati djelomicna rekonstrukcija kornatske tragedije koja se dogodila prije deset godina gdje je zivot izgubilo 12 vatrogasaca, a jedini prezivjeli Frane Lucic.
Na fotografiji: Polazak s gata Vrulje, Stipe Bozic.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
CROPIX

On je još jednom ustvrdio kako nisu točno utvrđene činjenice tragedije na Kornatima i odgovorio na pitanje što misli o rekonstrukciji 10 godina kasnije:

- Za pravu rekonstrukciju bilo je dovoljno pogledati fotografije koje su nastala na očevidu dan nakon nesreće- rekao je Marinović.

Strikoman je rekao da ne očekuje bog zna kakva rješenja od današnje rekonstrukcije. Evo što on očekuje od Frane Lučića, jedinog preživjelog vatrogasca i njegovog sudjelovanja na rekonstrukciji:

- Frane je bio tada na Kornatu, no sada je prvi put ovdje nakon 10 godina. Pitanje je hoće li se svega sjetiti - misli Strikoman.

Prema njegovim riječima obitelji prije svega traže odgovor na pitanje zašto stradali vatrogasci nisu dobili pomoć na vrijeme:

- Pitamo se zašto je netko zabranio poziv za policiju i hitnu pomoć- veli Strikoman.

Joško Klarić kazao je također kako ne očekuje previše od rekonstrukcije:

- Prošlo je puno vremena, ali sve ovisi o sucu Borisu Radmanu. Mi imamo dosta fotografija i ako ih sudac prihvati može biti nešto od svega ovoga. Jer, prva rekonstrukcija je samo pokazala da je cijela istraga krivo vođena. Nije utvrđeno ni točno kretanje vatrogasaca ni mjesto iskrcavanja - istaknuo je Klarić, piše Šibenski.

Na pitanje može li u rekonstrukciji pomoći dolazak Frane Lučića na Kornat kazao je kako je Frane doživio tešku tragediju.

- Sigurno je da se puno stvari uopće ne sjeća. Evo, razgovarao sam s njim na brodu i kazao mi je da ne poznaje područje. Inače, Lučić je u istrazi precizno opisao kako je vatrogasce zahvatila vatra - izjavio je Klarić.

Na pitanje kako se on osjeća, ponovno na Kornatima, u uvali Šipnata, tužno je rekao: 'Znam da vrijeme sve liječi, ali neke stvari ne može...'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:18