Ako vas zanima kako destilirati lavandu, napraviti kavijar od čokolade, kako izgleda i funkcionira 3D printer hrane ili želite isprobati najnovije aplikacije za uravnoteženu prehranu, a sve to u izvedbi domaćih mladih kreativaca iz studentskih krugova, onda je Taste and Travel festival pravo mjesto za vas.
Naime, treći nastavak ovog višeosjetilnog festivala događa se u Zadru, od 26. do 31. kolovoza. Manifestaciju koja donosi novitete iz prehrambene industrije prije tri godine pokrenula su četvorica studenata, Karlo Vulin, Jakov Kolega, Mate Damić i Rene Marincel, a lani je prerasla u jedinstveni gastronomski projekt koji je u Zadru posjetilo čak 40 tisuća ljudi.
3D printer hrane
Karlo Vulin (24) iz udruge studenata Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu Probion, jedan je od pokretača ovog projekta, a i sam istinski gurman koji, kada uđe u kuhinju, iz nje ne izlazi satima. Njegov je kavijar od čokolade lani odnio nagradu za najbolju inovaciju, a ove godine, otkriva, broj prijavljenih inovacija još je ambiciozniji.
- Kolege iz Slovenije predstavit će 3D printer hrane koji je idealan za izradu slastičarskih skulptura, imamo i jestivi konac, kao i izvrsna IT rješenja iz područja prehrane, primjerice aplikaciju za uravnotežen unos nutrijenata i slično - priča Vulin, koji je i sam ozbiljnije involviran u prehrambenu proizvodnju kao vlasnik Kroštule, inovativne zalogajnice koja prati trendove na tržištu.
Tako je nedavno njegov ugostiteljski objekt uveo plaćanje bitcoinima. - Smiješno je kada netko dođe i kupi kroasan od 6 kuna bitcoinima, ali mogu reći da je ideja odlično prihvaćena. Imamo barem desetak takvih plaćanja tjedno - otkriva Vulin, i ističe kako je sudjelovanje na festivalu besplatno.
Osim Sajma inovacija, u sklopu Taste and Travel festivala na tri prekrasne lokacije u Zadru, predstavit će se i Sajam proizvoda hrvatskog sela te Craft beer festival. Za oba dijela festivala je zadužen Jakov Kolega, zadarski agronom sa zagrebačkom adresom.
- Zagreb je spojio nas četvoricu. Svi smo inače iz Zadra, ali snage smo ujedinili u metropoli. Inače, već 15 godina organiziram sajam Proizvodi hrvatskog sela, koji, kao naš najjači seljački sajam okuplja do 400 izlagača. U sklopu Taste and Travela imamo tek četrdesetak izlagača, ali svima je to najbolji sajam do sada. Ne zato što su se dobro zabavili, već po prodaji. Zaista smo ponosni što omogućujemo prihod malom domaćinstvu - priča Kolega.
Craft revolucija
S obzirom da Hrvatska živi pravu malu craft revoluciju, u kojoj je do sada rođeno više od 20 mikropivovara, ponudit će i najbolje od domaćeg piva, te istovremeno otkriti sve o proizvodnji i kuhanju popularnog pića.
- Mikropivovare generiraju nova radna mjesta i potiču samozapošljavanje. S druge strane, zanatsko pivo obogaćuje hrvatsku gastro i turističku ponudu čineći našu zemlju atraktivnijom.
Predstavit ćemo oko pedesetak autentičnih hrvatskih piva malih pivara - objašnjava Kolega, inače i basist grupe Pavel. Prošle godine je na festivalu svirao sa svojim bendom, a ove godine dovode Kawasaki trip i M.O.R.T..
Očekuje se i sudjelovanje najuspješnijih poduzetnika iz prehrambene industrije, čiji je dolazak organizirao Mate Damić, asistent na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu.