TRADICIONALNO NATJECANJE

NA TRIBUNJSKOJ MAGAREĆOJ TRCI POBIJEDIO 16-GODIŠNJAK Presretnog srednjoškolca Drele uzeo u naručje, Bandić: 'I ja imam neke karakteristike tovara'

 
 Nikša Stipaničev / CROPIX

U konkurenciji 12 jahača i magaraca, mladi 16-godišnji Anđelino Perkov na tovaru Mišku pobjednik je jubilarnih 50. Tribunjskih magarećih trka koje su održane u utorak navečer pred više od 10 tisuća ljudi, među kojima je bilo na tisuće stranih i domaćih gostiju. Najtežu i najzahtjevniju hrvatsku stazu magarećih utrka u dužini 1350 metara s 24 'šikane' oko 'starog sela' na polutoku, Anđelino i njegov Miško odvozili su u rekordnom vremenu od manje od dvije minute.

- Ponosan sam i uzbuđen jer sam postao dio povijesti. Pobijedio sam na jubilarnoj 50. utrci i ovu pobjedu posvjećujem svim mojim starim Tribunjcima koji su se utrkivali od davne 1956. godine. Lani sam debitirao i bio drugi, a ove godine imam razloga za veliko slavlje. Priznajem da sam imao i jednog od najboljh i najbržih tovara u Dalmaciji - Miška, čiji je vlasnik Damir Vodanov iz Banovih Dvora u Tišnjanskoj Dubravi. Čini mi se da sam postao i najmlađi pobjednik ove naše tradicionalne manifestacije, i to u jubilarnom izdanju - rekao je presretni Anđelino Perkov, učenik drugog razreda srednje brodomehaničarske škole u Šibeniku.

Pobjedniku je nagradu - prijelazni pehar, a riječ je o brončanoj statuti akademskog kipara Kažimira Hraste, dodijelio mladi načelnik općine Tribunj Marko Grubelić.

Do drugog mjesta dojahao je Šimun Popov na magarcu Bijela psina, dok je u velikom finalu treći kroz cilj prošao Dario Stipaničev na tovaru Maništral. Pobjednik posljednjih dviju godinu za redom Roko Popov dojahao je do četvrtog mjesta, a u ovom jubilarnom izdanju nastupio je na tovaru Idemo delati.

A upravo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić s bliskim suradnicima iz zagrebačke Gradske uprave bio poseban gost na 50. izdanju ovog magarećeg spektakla u Tribunju.

- Bio sam prije dvije godine, a ovaj put došao sam s još većim zadovoljstvom jer je riječ u jubilarnom izdanju ove jedinstvene manifestacije koja traje već pola stoljeća. Moram priznati da i ja, na određeni način, imam karakteristike tovara - te plemenite beštije i vjernog prijatelja kroz povijest dalmatinskog čovjeka. I ja kao tovar svakodnevno mukotrpno radim i vučem. Radim i vučem moj Zagreb. Inače, s 20 tisuća kuna sponzorirali smu tribunjsku udrugu 'Hrvatski tovar', a još smo i dodatno osigurali 140 bala sijena kako bi te naše drage životinje mogle preživjeti - kazao je za Jutarnji zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Manifestaciji je nazočio i državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina.

- Čestitam domaćinima na odličnoj organizaciji ove turističke atrakcije. Tribunjskim magarećim trkama predstavljaju se ovdašnji ljudi i običaji, a to strani turisti najviše cijene - kazao je državni tajnik Glavina.

Veliku jubilarnu utrku organizirali su Turistička zajednica uz potporu Općine Tribunj. Bogatim programom koji je trajao tri večeri uspješno su kormilarili Goran Ferara i Kristijana Požarin-Rakić, dok im se ovu zadnju glavnu večer pridružio Davor Dretar Drele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:12