VATRENA STIHIJA

NA VIDJELO IZLAZE ŠOKANTNI RAZMJERI GOLEMIH PROPUSTA U SUSTAVU Tjedan dana nakon splitske buktinje planuo još veći megapožar, a reakcija katastrofalna

 
 CROPIX

Na Dinari je vatrena fronta duga desetak kilometara. Gori šuma i nikog nije briga za to, a na djelu je velika ekološka katastrofa, kazao nam je naš proslavljeni alpinist i pripadnik Gorske službe spašavanja Stipe Božić koji nas upozorava na najveći požar u Hrvatskoj, a reakcija sustava je katastrofalna.

- Požar je izazvala nepažnja u subotu poslijepodne. Odmah smo zvali službu 112, upozorili na požar i ponudili svoju pomoć u tehnici i ljudstvu Gorske službe spašavanja jer mi znamo te planine. No, nikakav odgovor nismo dobili. Požar se munjevito širio od juga prema sjeveru, prema granici s Bosnom i Hercegovinom. Koliko znam, požar je gasilo samo nekoliko graničnih policajaca. U nedjelju su požar nekoliko puta nadletjeli Air Tractori, bacili vodu i otišli. Ali to nije ugasilo požar - napominje Božić. U subotu je vatrena linija bila duga 3-4 kilometra, a u nedjelju navečer narasla je na 15-ak kilometara - objašnjava Božić i pita: “Gdje su vatrogasci?”

Bogata flora i fauna

Vatra je već progutala velik dio najviše hrvatske planine. Gorjelo je iznad Vrdova, predjeli Maglaj, Sajmište, Goveđa kosa, Vještić gora, prema Jukićima i Katića stajama. Prema njegovim riječima, prostor koji je zahvatio požar u sklopu je mreže Natura 2000, kojoj pripada bogata flora i fauna dinarskog područja. Požar uništava vrijedan biljni i životinjski svijet, a divljač bježi u susjednu BiH.

Kako reakcije sustava nije bilo, a požar se i dalje širio, Božić je u ponedjeljak putem medija uputio apel za pomoć. - Tek kad sam progovorio u medijima, pojedini vatrogasni zapovjednici doznali su da je na Dinari požar. Dražen Glavina, zapovjednik županijske JVP, tvrdi da je tek u ponedjeljak ujutro doznao za taj požar. A pojedini su se ljutili jer sam sve to rekao javno - ističe Božić. Na pitanje što se ovdje dogodilo, Božić odgovara da mu se čini kako je tu došlo do gluhih telefona.

- Zvali smo 112. Ne znam jesu li oni proslijedili poziv. Lokalni vatrogasci znali su za požar, a zapovjednici nisu. I sve se to događa dok planina gori. Ali nije to prvi put. I prošle je godine gorjelo na Dinari i dogodila se slična reakcija sustava - napominje Božić.

Tek nakon njegova javnog apela za pomoć, pokrenuo se sustav pa je zapovjednik sinjskog DVD-a Stipe Ančić sazvao lokalne medije i kazao da je stanje na požarištu zadovoljavajuće, iako tako ne izgleda, te zasad ne prijeti vikend-naselju. Požar je gasilo 40 vatrogasaca DVD-a Sinj, Trilj i Vrlika te županijski sezonci, a na raspolaganju im je osam vozila. Ančić je jasno poručio da je stajalište da šuma nije važna i da je jedini cilj obrana stambenih objekata.

Stipe Božić tako je upozorio na novi propust sustava ni tjedan dana nakon golemog požara na splitskom području gdje je, bez obzira na suprotne tvrdnje premijera i visokih vatrogasnih zapovjednika, bilo propusta, i to velikih. I ti propusti svaki dan sve više izlaze na površinu.

Neaktivnost

Prvi propust, kažu nam upućeni iskusni vatrogasci, bio je to što je državni plan borbe protiv požara donesen tek u travnju, a ne krajem prošle godine, kao što se to uvijek radilo, kako bi lokalne zajednice mogle obaviti potrebne pripreme. Također, potpuna neaktivnost na čišćenju i krčenju zaraslih šuma i izradi protupožarnih puteva, iako je to svake godine u protupožarnim planovima. Na daljnji propust upozoravaju i sami vatrogasci koji ističu da ih je premalo i prekasno su iz unutrašnjosti pozvani na požarište.

Kako se požar u najvećoj mjeri gasio zemaljskim snagama, vatrogasci su imali premalo opreme, a nisu imali ni dovoljno vode. Požarom se ozbiljnije počelo baviti tek kad je on u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima došao do Žrnovnice, a nikakva priprema za obranu Splita nije napravljena.

Sustav obavještavanja građanstva nije postojao. Kad je požar već krenuo prema odlagalištu otpada u Karepovcu i Splitu, građani o tome nisu obaviješteni.

Potpuni izostanak organizirane obrane grada od vatrogasnih službi. Na Karepovcu jedna vatrogasna kola. Benzinsku crpku obranili su vatrogasci iz Rijeke koji su se tu slučajno našli.

Opća konfuzija

U gradu su hidranti bili zavareni ili nisu radili, a pritisak u vodovodnim cijevima pao je čim je buknuo požar. Gradom je vladala panika, a ceste su bile zakrčene automobilima pa vozila hitnih službi nisu mogla proći. Bez obzira na to koliko nadležni hvale pomoć građana, njihovo samoorganiziranje u ovakvim trenucima samo je dokaz opće konfuzije i nefunkcioniranja sustava. Civili koji u kratkim hlačama i šlapama “nasrću” na vatru visoku dva metra, jer nema vatrogasaca, signali su očaja i bespomoćnosti, a ne solidarnosti.

Loša komunikacija u zapovjednom lancu, što je priznao i sam ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Drago Lozančić, dovoljan je pokazatelj kako sustav ne funkcionira.

PROPUSTI Deset ključnih pogrešaka u organizaciji
  1. Kašnjenje u izradi Državnog plana za protupožarnu sezonu koji je napravljen tek u travnju.
  2. Prekasno pozivanje vatrogasaca iz unutrašnjosti te premali broj angažiranih profesionalnih vatrogasaca na požarištima. Nedostatak opreme i vode.
  3. Šume i putevi godinama se ne čiste ni ne krče iako je to zadatak lokalne zajednice naveden svake godine u Planovima za borbu protiv požara.
  4. Nekoordinacija unutar sigurnosnog sustava. Vojska se priprema za izlazak na teren, a šef vatrogasaca tvrdi kako mu je ona nepotrebna jer nije obučena i opremljena za gašenje požara.
  5. Loše procjene karaktera požara - njime se ozbiljno počelo baviti tek kad je došao do Žrnovnice. Prvo veliko naseljeno mjesto.
  6. Nije postojao plan za obranu Splita od požara niti se ozbiljno procjenjivalo da bi on mogao doći do grada.
  7. Sustav obavještavanja građana o opasnosti od požara nije postojao. Vatra je došla do Splita, a o tome građani nisu obaviješteni.
  8. Hitne službe potpuno zatajile u organizaciji obrane grada od požara. Nedostatak opreme, hidranti ne rade, premali broj vatrogasaca. Ceste zakrčene automobilima.
  9. Samoorganiziranje građana - s požarom se borili neopremljeni građani koji nisu obučeni za borbu protiv požara.
  10. Loša komunikacija u zapovjednom lancu od strane nadležnih službi prema premijeru i predsjednici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 20:17