METEOROLOGIJA

NAJAVLJENA PROMJENA VREMENA VEĆ POČELA STIZATI Veći dio države očekuju obilna kiša i osjetno zahladnjenje, na jugu jutros zabilježena pijavica!

Arhivska fotografija grmljavinskog nevremena u Umagu
 Goran Sebelic / CROPIX

Meteorolozi su za subotu najavili veliku promjenu vremena u najvećem dijelu države, a takva se prognoza već u jutarnjim satima počela ostvarivati pa su tako temperature zraka posvuda bile nekoliko stupnjeva niže nego proteklih dana. Izuzetak su najjužniji dijelovi države u kojima je živa tijekom noći ostala debelo iznad 20 Celzijevih stupnjeva.

Ipak, promjena je ujutro i ondje počela stizati pa je tako na moru između poluotoka Pelješca i otoka Korčule zabilježena najmanje jedna pijavica. Zasad nema podataka je li prouzročila ikakvu štetu.

Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, tijekom dana se može očekivati prolazno jače naoblačenje s mjestimičnom kišom i osjetno osvježenje. Kiše i pljuskova s grmljavinom bit će već ujutro u zapadnim predjelima, a ponegdje mogu biti izraženiji.

Na jugu zemlje će se zadržati najviše sunčana vremena, a oborine se očekuju rijetko.

Vjetar slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni, u Slavoniji sjeverozapadni. Na Jadranu će puhati umjerena i mjestimice jaka bura i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura u gorskim i središnjim predjelima između 18 i 22, u Slavoniji i na sjevernom Jadranu od 21 do 26, a u Dalmaciji i do 30 °C.

U nedjelju u unutrašnjosti djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, a na krajnjem istoku još ponegdje uz povremenu kišu. Ujutro je u zapadnijim područjima ponegdje moguća magla i sumaglica. Na Jadranu pretežno sunčano i razmjerno vjetrovito, a još ujutro na krajnjem jugu oblačnije uz mogućnost za malo kiše.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, u Slavoniji i sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena i jaka bura, poslijepodne i sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura uglavnom od 12 do 17, na Jadranu od 18 do 23, a najviša dnevna većinom od 24 do 29 °C, u gorju malo niža.

U ponedjeljak na Jadranu pretežno sunčano, a u utorak i u unutrašnjosti. Postupno toplije i ponovno mjestimice vruće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:21