GLASANJE O PRORAČUN

NAJVEĆI TEST OREŠKOVIĆEVE VLADE Most i HDZ postigli kompromis, otkrivamo koliko će novca izgubiti političke stranke!

Prema amandmanu Mosta i HSLS-a, novac bi se trebao usmjeriti Zakladi za znanost
Zagreb, 160316. Markov trg.Banski dvori.Redovita sjednica Vlade na kojoj su imenovani pregovaracki odbori za pregovore sa sindikatima o izmjenama kolektivnih ugovora za javne sluzbe i drzavne namjestenike te o osnovici place za zaposlene u tim sluzbama, a za predsjednika tih odbora predlozen je potpredsjednik Vlade Bozo Petrov.Na fotografiji: Zdravko Maric.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

Iako je Vlada odbila amandman svojih partnera iz Mosta i HSLS-a da se 15 milijuna kuna proračunskog novca skine političkim strankama i usmjeri u Zakladu za znanost, parlamentarne stranke mogle bi ostati bez osam milijuna kuna.

HDZ je, kako neslužbeno doznajemo, prilikom današnjega glasanja o proračunu spreman na kompromis. Podržat će smanjenje izdvajanja za političke stranke, ali ne u iznosu koji su predložili njihovi partneri, nego za upola manje, odnosno stranke bi dobile isti iznos koji su dobile i lani: 55 milijuna kuna, umjesto predloženih 62,8 milijuna.

- Vjerujemo da će u ponedjeljak amandman Mosta i HSLS-a biti prihvaćen u takvom ponešto izmijenjenom obliku - kaže naš sugovornik iz Domoljubne koalicije koji upozorava da je sada sve na Mostu.

Ako se, naime, njihovi zastupnici usprotive takvom kompromisnom prijedlogu, političkim strankama ostat će planiranih 62,8 milijuna kuna. Most bez HDZ-a nema dovoljno ruku da izglasa svoj originalni amandman, a podršku za njega ne mogu očekivati ni od oporbe. U Mostu se navodno nadaju da bi, nakon što je Vlada odbila njihov amandman da se političkim strankama “odreže” 15 milijuna, takav njihov prijedlog mogao podržati SDP.

No, čini se da kucaju na čvrsto zatvorena vrata.

- Zašto bismo mi podržali amandman Mosta? Oni su dio vladajuće koalicije i neka sa svojim partnerima donose odluke. Ako su preglasani u Vladi i nije prošao njihov prijedlog koji im je važan, pa neka onda napuste Vladu - kaže nam jedan član vodstva SDP-a koji tvrdi da njihovi zastupnici upravo iz tih principijelnih razloga ne bi trebali podržati amandman Mosta, a ne zato što žele spriječiti da i oni ostanu bez dijela proračunskih dotacija.

- SDP je u opoziciji, a ne na vlasti i mi ne donosimo zakone - uzvraćaju.

Osim toga, da se ne protive smanjenju proračunskih izdvajanja za stranke, pokazali su, tvrdi jedan član Predsjedništva, i time što je upravo njihova Vlada lani u srpnju poslala u proceduru izmjene zakona prema kojemu bi se iznos novca za rad političkih stranaka određivao na temelju proračunskih prihoda, a ne rashoda kao što je sada, ali i ograničio na 50 milijuna kuna. Izmjene su prošle prvo čitanje, ali zbog raspuštanja Sabora u rujnu nisu stigle biti donesene. Neki SDP-ovci očekuju da će uskoro taj svoj prijedlog ponovno uputiti u proceduru. Sličan su prijedlog u proceduru prije nekoliko dana uputili Most i HSLS - da se iznos financiranja određuje uz prihode, a ne rashode proračuna jer smatraju nelogičnim da se potiče državna potrošnja kako bi političke stranke dobile više novca. Takve su izmjene predložili upravo kako bi mogli provesti svoj amandman o rezanju proračunskih dotacija političkim strankama i ulaganju tog novca u Zakladu za znanost. No, njihov prijedlog još nije uvršten ni na dnevni red, premda će Sabor danas glasovati o proračunu i amandmanima. Na proračun su, podsjetimo, stigla 94 amandmana, najviše iz SDP-a, kojima se traži preraspodjela oko 1,5 milijardi - najviše iz SDP-a.

Iako je predsjednik Sabora Željko Reiner u subotu poručio da će Vlada prihvatiti neke amandmane, sigurno nije mislio na amandmane oporbe, nego one iz redova vladajuće većine. Osim prijedloga da se uzme strankama, Most predlaže da se Uredu bivšeg predsjednika “skine” 600 tisuća kuna i taj novac usmjeri civilnim invalidima rata, čime bi Stipe Mesić ostao na budžetu oo oko 180 tisuća kuna godišnje. HDZ-ovi zastupnici dijaspore, pak, traže četiri milijuna kuna više novca za stambeno zbrinjavanje u BiH. Iz Vlade je došao amandman na proračun kojim se vraćaju subvencije za prijevoz učenika, i to nakon što je javnost oštro napala odluku o njihovu smanjivanju.

Orešković: Plaće sigurno neće rasti

Za povećanja plaća javnih službi za koje bi trebalo osigurati 1,8 milijardi kuna, novca u proračunu za ovu godinu nema, ponovio je i jučer premijer Tihomir Orešković. No, uoči današnjeg početka pregovora sindikata s potpredsjednikom Vlade Božom Petrovom oko povećanja osnovice plaće za šest posto zbog rasta BDP-a u dva uzastopna tromjesečja za dva i više posto, premijer je zaposlenima u javnom sektoru ipak dao nadu.

- Povećanja plaća ove godine nema. Ako bude rasta BDP-a, onda će kamate biti manje i tu bi se mogla dobiti milijarda i pol - objasnio je Orešković novinarima nakon mise na Cvjetnicu u zagrebačkoj katedrali.

Predsjednik Vlade nada se da će "proračun u Saboru proći", a o današnjem sastanku Petrova sa sindikatima oko povišice kaže:

- Sjest ćemo, pregovarati i dogovoriti najbolju zajedničku soluciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:06