JOSIP ČELIĆ

NAKON PET GODINA ŠUTNJE NAJBOGATIJI HRVATSKI POLICAJAC ODGOVARA KRITIČARIMA Bogat sam ne zato što imam 12 kuća, nego zato što imam prekrasnu obitelj

 
 Robert Fajt / CROPIX

Netom izabrani načelnik PU karlovačke Josip Ćelić (44) ima filmski životopis. Rođen je u njemačkom Albstadtu, a već 1991. godine priključio se obrani Republike Hrvatske kao specijalac ATJ Lučko. Ubrzo je tamo postao vođa specijalističke grupe, onda instruktor za specijalističku obuku, pa pomoćnik zapovjednika, na kraju i zapovjednik ovih elitnih specijalaca. Usput je diplomirao kriminalistiku, poslije toga postao je i magistar inženjer prometa. Ima vozačke dozvole za upravljanje svime što se vozi na kotačima.

Aktivno se bavio džudom, tae kwon doom, karateom, džiju džitsuom te je u tim sportovima stekao učeničke, odnosno majstorske razine, a na natjecanjima je osvajao odličja. Bavio se streljaštvom u sedam disciplina, pa je postao višestruki prvak države, postavivši jedan i izjednačivši dva hrvatska rekorda, na kraju je postao i svjetski policijski prvak u tom sportu te dvostruki u ekipnoj konkurenciji. Uza sve to, aktivno se bavio glazbom, svirajući gitaru. Bio je i zapovjednik Mobilne jedinice prometne policije “Kobri”. Sudjelovao je u traganju za pomahnitalim generalom Ivanom Koradeom, a u Haagu je svjedočio zbog slučaja Grubori. Za razne zasluge tijekom Domovinskog rata odlikovana je devet puta.

Ni o čemu ovome nije se, međutim, toliko pisalo koliko o njegovom bogatstvu, a cijela priča započela je slučajem kupnje šesterokatnice s bazenom i pogledom na more u Lokvi Rogoznici, koju je prije deset godina, pisali su mediji, platio 18.000 eura. Još, doduše, treba isplatiti i porezni dug tadašnjeg vlasnika, poduzeća Flava Linea.

Nakon pet godina šutnje, dobio je dozvolu svojih šefova za javni istup, a mi smo ga iskoristili da se dotaknemo svih tema koje su se otvorile nakon prvih objava o njegovu bogatstvu. Prenosimo ga u intervjuu koji je odobrenje u uredima Ravnateljstva policije čekao više od mjesec dana.

Jeste li vi najbogatiji hrvatski policajac?

- Ne znam je li tko proveo bilo kakvo istraživanje na tu temu i došao do tog zaključka. Mogu reći da sam prilično bogat, jer imam prekrasnu obitelj, puno dobrih i iskrenih prijatelja, radim posao koji volim, i to me čini sretnim i bogatim čovjekom.

Mislite li da su vas takvi medijski naslovi koštali načelničkog mandata 2012.-2017.?

- Ne bih puno govorio o onome što je prošlo, sretan sam zbog toga što danas imam priliku unaprijediti posao i pokazati koliko mogu i znam.

Ustvrdili ste da je takva medijska kampanja pokrenuta namjerno da vas se diskreditira. Kome ste smetali?

- Činjenica je da je prvi članak o meni izišao 22. kolovoza 2012. Dan poslije imao sam intervju za natječaj za radno mjesto. Odmah nakon njega zaredali su članci u nekoliko dnevnih novina i pisalo se o velikoj imovini koja će biti pod istragom MUP-a. Tada nisam izabran za mjesto načelnika PU karlovačke, i nakon toga prestaje pisanje medija o istrazi moje imovine i rezultatima istrage. Kao policijskom službeniku, ograničeno mi je istupanje u javnosti, a rezultati nalaza unutarnje kontrole, koji su završili do listopada 2012. godine, nikada nisu prezentirani javnosti, a novinari o njima nikada nisu izvijestili. Ne želim vjerovati da, ako ste poslu predani, potpuno rasterećeni i radite profesionalno, onda smetate svima kojima to ne odgovara.

Rekli ste da je kampanja tada zapravo krenula iz policije, od vaših suradnika?

- Nisam to rekao, kampanju je javno pokrenuo jedan novinar. Uz njega su javno istupili i sugovornici, od kojih niti jedan ne radi u policiji, a najmanje moji suradnici. Tko je stajao iza njega, meni nije poznato.

“Zamjerili” ste novinarima jer su napisali da imate sedam kuća, a imate 12. Za koje ne znamo?

- Kad je riječ o mojim nekretninama, ništa nije prikriveno velom tajnosti. Svi podaci su javno dostupni.

Koliko ukupno vrijede vaše nekretnine?

- Teško pitanje, za hrvatske prilike i običnog čovjeka, zasigurno se radi o velikom iznosu. No, za to što danas moja obitelj posjeduje, najvećim dijelom mogu zahvaliti nasljeđu koje ću brižno čuvati i prenijeti na svoju djecu.

Jeste li ih naslijedili ili ste naslijedili novac, pa ih kupili? I što će vam toliko? Koristite li ih sve?

- Jedino sam kupio kuću u Lokvi Rogoznici. Kuću u Zagrebu i kuću u Karlovcu sam sagradio sa svojom suprugom. Naravno, uz pomoć moje obitelji, jer ja to od svoje plaće ne bih mogao. Kada je otac vidio da se novac ulaže u nešto što nam je tada bilo potrebno i korisno, nisam imao problema hoću li imati dovoljno ili ne.

Da, veći dio nekretnina koje nam ne donose zaradu odlučio sam prodati, i zaista mi je nepotrebno, ali nisam bio u poziciji birati jer sam to naslijedio, a sve zahvaljujući muci i trudu mojih roditelja. Moj otac je na težak način zaradio mnogo novca za hrvatske prilike. Izgubio je i ostavio svoje zdravlje u Njemačkoj, i ovo je rezultat njegove muke i dugogodišnjeg rada.

Naravno da ne koristim sve.

Što vam je sve otac ostavio u naslijeđe?

- Sve što je stekao, ostavio je meni.

Koliko dugo se bavio prijevozništvom i koliko je najviše imao autobusa u jednom trenutku?

- Otac je krajem 60-tih otišao u Njemačku i radio je nekoliko poslova. Nakon određenog se vremena osamostalio i otvorio tvrtku Omnibusverkehr Celic. Vozio je turizam i međunarodni prijevoz, ovisno o potrebi je mijenjao količinu autobusa. Kao dijete, sjećam se da ih je ispred kuće bilo 10-12. Osim te tvrtke, otvorio je i tvrtku u Đakovu Ćelić Turs, i ona je imala, prema potrebi, 5-6 autobusa. Preko 40 godina bavio se prijevozom putnika. To je tada bio vrlo unosan posao.

Jeste li se i vi bavili tim poslom, s obzirom na to da ste bili osnivač prijevozničkog poduzeća Ćelić tours iz Đakova, koje je ugašeno 2008. godine?

- Njemački prijevoznik je morao imati paritet u Hrvatskoj za međunarodni prijevoz putnika da sve bude u skladu sa zakonom. Zato smo i otvorili tvrtku u Hrvatskoj u kojoj sam bio vlasnik, ali nisam radio, jer to po zakonu nisam smio. Policijski službenik može biti vlasnik i osnivač, ali ne i odgovorna osoba koja ima ovlast zastupanja u trgovačkom društvu i zaposlenik te za to primati plaću.

Koliko ste na kraju platili šesterokatnicu u Lokvi Rogoznici? Je li moguće da ste je platili 18.000 eura, odnosno je li točno da preostali iznos koji se odnosi na porezni dug Flava Linee od 1,3 milijuna kuna niste platili?

- Kupnja nekretnina koštala me daleko više od onog iznosa koji se navodio u medijima. Točno je da još nisam platio dug Flava Linee. Podnio sam zahtjev Poreznoj upravi da ga platim, i to je bilo prije spora s Jozefom Sternom te mi je onemogućeno plaćanje duga koji sam ugovorom preuzeo. Porezni dug je uvećan i za iznos kamata. Bio bih najsretniji kada bih u najkraćem mogućem roku dobio priliku platiti dug za Flava Lineu, koji sam na temelju kupoprodajnog ugovora i preuzeo. Procjenjujem da će to u konačnici iznositi oko 3,5 milijuna kuna. Plaćanje navedenog duga niti u jednom trenutku nije ovisilo o meni.

Usprkos tome, u Karlovcu ste živjeli kao podstanar. I to u stanu Marka Vukovića, u vrijeme dok je bio osumnjičenik kojega ste istraživali u aferi Daimler? Je li to točno, te ako jest, kako je došlo do toga, odnosno jeste li tada bili u sukobu interesa?

- Istina je da sam bio podstanar, samo zato što sam tada sa suprugom gradio kuću u kojoj danas živimo, ali ne kod osobe koju spominjete. Supruga je tražila stan za najam i odabrala stan koji je za nas bio adekvatan. S vlasnikom je supruga sklopila ugovor i uredno plaćala najam i sve ostale troškove. U to vrijeme bio sam načelnik PU karlovačke, i niti u jednom trenutku PU karlovačka nije provodila kriminalističko istraživanje nad vlasnikom stana u kojem sam živio kao podstanar. Onog trenutka kada su mediji javno pisali o tome, upoznao sam svoje nadređene s time gdje živim i pitao trebam li bilo što poduzeti u smislu preseljenja. Moji nadređeni obrazložili su da nema nikakvog sukoba interesa u tom pogledu.

Gdje sada živite?

- U Karlovcu, u svojoj obiteljskoj kući, točnije kući moje supruge. Ipak sam se ja udao u Karlovac.

Kažete da niste imali utjecaja na izbor načelnika policijskih postaja; znači li to da niste utjecali na imenovanje svojeg šogora za načelnika PP Karlovac?

- Apsolutno nisam imao nikakva utjecaja na imenovanja. Procedura je bila jednaka za sve. Darko Željković, prema mišljenju povjerenstva i rezultatima testiranja, bio je najbolji kandidat i ponosan sam na njega.

Istog ste čovjeka prethodno osobno imenovali pomoćnikom načelnika za krim PP Karlovac, to je bila vaša odluka?

- Za mjesto pomoćnika načelnika za kriminalističku policiju Darka Željkovića predložio je njegov tadašnji rukovoditelj, načelnik postaje g. Damir Brcković. To je bila isključivo njegova odluka, koja se kasnije pokazala vrlo dobrom jer je postaja imala odlične rezultate, vrijedne ljude koji su se posvetili poslu i za svoj rad su bili nagrađivani od neposrednih rukovoditelja, načelnika policijske uprave i Ravnateljstva policije.

Po čemu je on bolji od drugih, prema vašem mišljenju?

- Po rezultatima rada. Evidentno je da je vrlo motiviran, discipliniran i u natjecateljskom duhu želi biti najbolji. Osim uvjeta koje ispunjava za to rado mjesto, ima i dodatnih sposobnosti. Svestrani je sportaš, majstor borilačkih vještina, bivši juniorski i seniorski član hrvatske tae kwon do reprezentacije, član reprezentacije MUP-a, osvajač europskih i svjetskih odličja. Govori strane jezike, ispred MUP-a je sudjelovao u mirovnoj misiji Europske unije i dobio odlikovanje za svoj rad. Zapravo je njemu puno teže jer ima dodatno opterećenje upravo zbog mene. Na kolegiju načelnika postaje svima sam jasno rekao da su, kao i ja, dobili mandat od 5 godina, a možda i kraće. Iskreno rečeno, njemu neće niti malo biti lako jer želimo i očekujemo puni angažman cijelog operativnog sastava. Policijska postaja Karlovac ima najveću problematiku u policijskoj upravi. Ako on, kao najodgovorniji u postaji, neće imati dobre rezultate, nitko ga ne može i neće zaštititi. Dobrovoljno se prijavio na natječaj, imao najbolji rezultat, i sada preostaje puno rada i odricanja da našim građanima osiguramo što bolje stanje sigurnosti.

Jeste li prijatelj s Tomislavom Karamarkom i Milijanom Brkićem?

- Gospodina Tomislava Karamarka iznimno cijenim, ne mogu reći da smo prijatelji. Ne družimo se, niti se čujemo. U vrijeme kada je bio ministar, tada sam, kao i sada, potpuno neovisno, bez ikakva pritiska, radio profesionalno policijski posao bez ičijeg utjecaja. S Milijanom sam prijatelj iz ratnih dana. U vrijeme kada sam bio zapovjednik ATJ Lučko, on je bio zapovjednik Alfi, i tada smo vrlo dobro surađivali. O njemu mogu reći da je izuzetno predan poslu, podređeni ga izuzetno cijene i poštuju jer se nimalo ne štedi, uporan je i odgovoran, i ponosan sam na to što smo prijatelji.

Jeste li bliži HDZ-u, njihova vas je vlast postavljala, SDP-ova skidala?

- Policijskim službenicima je zakonom zabranjen politički angažman. Nikada nisam bio član niti HDZ-a niti SDP-a. Mnogima je teško vjerovati, ali postoje ljudi koji su depolitizirani i pošteno rade svoj posao, neovisni i profesionalni! Volim policiju, to je najteži i najljepši posao, potrebno je mnogo odricanja, ali kad imate podršku obitelji, ništa nije teško.

Nekoliko uglednih službenika iz vaše uprave reklo nam je da je sustav policijske uprave najbolje funkcionirao kada ste ga vi vodili, no isti tvrde da bliske suradnike birate po ključu odanosti, a ne stručnosti. Možete li to prokomentirati?

- U svom poslu sam zahtjevan, i to tražim od svojim suradnika. Smeta me inertnost, pasivnost, površan rad. Trudim se biti potpuno jasan i motivirati policijske službenike da daju svoj maksimum. Suradnike sam birao isključivo na temelju njihovih rezultata i osobnih kompetencija. Kod mene svi imaju priliku. Neki je shvate ozbiljno i rade, neki kasno shvate da nemamo vremena za površnost i ne mogu pratiti dinamiku. Policijski sustav ne može trpjeti nerad i komoditet.

Vaš životopis je impresivan. Postoje li stvari koje biste mijenjali u dosadašnjoj karijeri? Jesu li Grubori mrlja u njoj?

- Ja smatram da nemam mrlju u karijeri. Moje zapovijedi su u slučaju Grubora bile jasne i nedvojbene. Kad rukovodite većim brojem ljudi, ne možete spriječiti nešto na što ne možete trenutačno i direktno utjecati. Trudite se educirati ljude kojima rukovodite, pomoći na svim razinama prilikom složenijih policijskih zadaća, spriječiti i ukazati na određene nepravilnosti. Policijski posao treba voljeti, a rukovoditelji trebaju biti oni koji stvaraju sustav sposobnih, a ne podobnih.

Koje novine donosite u ovom mandatu u rad PU karlovačke? Svojim ste podređenima najavili da želite preveniranje kaznenih djela, odnosno sustav koji bi predviđao kaznena djela. Kako ćete u tome uspjeti? Što je vama osobno najbitnije u radu policijskih službenika kojima ćete zapovijedati narednih pet godina?

- Kao načelnik PU karlovačke uvest ću očekivane rezultate ključnih pokazatelja učinkovitosti, ti pokazatelji će govoriti idemo li pravim smjerom prema pravom cilju. Revidirat ću strateške prioritete na području svoje Policijske uprave i težiti tome da budemo proaktivni. Važno je prepoznati probleme i staviti ih pod prioritet svake pojedine sredine. Želja mi je i što više motivirati policijske službenike, jer ljudi su naša najveća vrijednost. Tražit ću puno veću uključenost rukovoditelja u operativni rad, rezultate, profesionalnost i znanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:18