EKSPERT ZA SIGURNOST

‘Napadač je vjerojatno ‘vuk samotnjak‘. Indikativno je da je ispalio i rafal prema zgradi Sabora‘

Markov trg nije prostor kojeg je teško štititi i tehničkim i fizičkim mjerama zaštite, tvrdi stručnjak za sigurnost Mate Laušić
Mate Laušić
 Ronald Gorsic/Cropix

Na Markovom trgu ispred zgrade Vlade jutros je najvjerojatnije iz kalašnjikova upucan policajac. Počinitelj se nakon toga dao u bijeg te je počinio samoubojstvo. Ranjeni 31-godišnji policajac ima četiri prostrijelne rane od kojih dvije u ruku i dvije u tijelo, a njegovo stanje je stabilno.

- Uz sve ograde obzirom na trenutno dostupne informacije pretpostavljam da se radi o djelu tzv. "vuka samotnjaka" koji je bio ogorčen na sustav. Moguće da je policajcu u kojeg je pucao bio zbog nečega sumnjiv pa ga je pokušao legitimirati i zaustaviti, osim ako nije imao neki osobni motiv prema tom policajcu, ali to tek treba ustanoviti istraga - smatra Mate Laušić, stručnjak za sigurnost.

- U svakom slučaju trebat će se pozabaviti backgroundom počinitelja. Indikativno je da je ispalio i rafal prema zgradi Sabora i moguće da ga je policajac nakon toga pokušao spriječiti - smatra naš sugovornik.

Laušić, koji je osiguravao i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana i bio u vrijeme raketiranja Banskih dvora 7. listopada 1991. godine osvrnuo se i na Markov trg kao štićenu zonu.

image
Bruno Konjevic/Cropix

- Ako je Markov trg štićena zona, to onda mora biti štićena zona koja treba počinjati još od skretanja u Mesničkoj ulici i svim prilazima Markovu trgu. Tehnički je moguće postaviti potapajuće stupove i prepreke jer to mora biti štićena zona maksimalne sigurnosti. Vozila koja dolaze moraju biti najavljena.

Markov trg nije prostor kojeg je teško štititi i tehničkim i fizičkim mjerama zaštite. Tehničke prepreke su tu da onemoguće prilaz vozilima i Markov trg je s te strane jednostavno zaštititi, a da se ne naruše arhitektonska i povijesna cjelina. S druge strane, policajci su tu da bi svojim opažanjem uočili suspektna ponašanja i reagirali - smatra Laušić.

Obzirom na svoje iskustvo koje je imao u osiguranju prvog hrvatskog predsjednika Laušić kaže:

- Mi smo imali dva pravca dolaska iz Mesničke ili preko Ilirskog trga, ali prije dolaska predsjednika policija je provjerila sve "haustore" i Markov trg je bio potpuno sterilna zona. To je područje koje je lako moguće učiniti sterilnom zonom - kaže Laušić.

Na pitanje smatra li da bi zbog ovog incidenta trebalo Vladu premjestiti na neku drugu lokaciju naš sugovornik kaže:

- Grupiranje institucija na jednom mjestu ma i svojih prednosti i nedostataka, kao što i ova lokacija ima svoje prednosti i nedostatke, ali nadam se da će se iz ovoga kada je riječ o osiguranju Markova trga policija izvući pouke i da će se učiniti sve da se ovakvo nešto više ne ponovi - zaključuje naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:14