INTERVJU - ŽELJKO ŠILJEG

'Naš jedini cilj bio je opstanak Hrvata u Bosni'

 Ronald Goršić / CROPIX

General pukovnik Željko Šiljeg, kao i mnogi drugi bivši zapovjednici HVO-a, izuzetno je teško dočekao vijesti iz Orašja. Dragovoljac i ratni veteran Domovinskog rata borio se na raznim ratištima i odlikovan je sa sedam odličja. Nakon Daytona kao zamjenik načelnika Glavnog stožera HVO-a sudjelovao je u implementaciji vojnog dijela sporazuma za formiranje Vojske Federacije BiH.

Zbog čega je, prema vašem mišljenju, upravo sada došlo do uhićenja deset bivših pripadnika HVO-a koje se sumnjiči za ratne zločine nad Srbima u Orašju?

- Hrvati su u BiH izloženi novim pritiscima, jer se neki od ciljeva koji su trebali biti ostvareni u ratu sada pokušavaju realizirati. Zato se vrši poseban pritisak na branitelje i na braniteljsku populaciju HVO-a. Krajnji je cilj da se Herceg Bosna, koja je u jednom trenutku bila nužnost, prikaže kao zločinačka tvorevina, a nakon toga proizlazi sve dalje.

Bili ste jedan od ratnih zapovjednika postrojbi HVO-a. Jeste li slutili da će se rat iz Hrvatske ‘preliti’ i na BiH?

- Imao sam uvid u planove, znao sam za njih, znao sam ciljeve, pa sam već tada imao plan rasporeda i djelovanja 37. užičkog korpusa prema Dalmaciji i Hercegovini. Temeljem toga nije teško bilo zaključiti da će se rat koji je plamtio u cijeloj Hrvatskoj, po principu spojenih posuda, prenijeti u Bosnu i Hercegovinu. Što je trebalo, ostaviti narod na cjedilu, neorganiziran, nespreman, bez oružja? Nismo to htjeli dopustiti i našli smo način kako se organizirati.

Je li bilo nužno stvoriti Herceg Bosnu?

- Naš je prvi i najvažniji cilj bio opstanak Hrvata u BiH. Herceg Bosna je politički okvir koji je bio nužan za ostvarenje tog cilja, jer su se svi pokušali domoći onoga što je pripadalo najslabijem u BiH, a to su bili Hrvati. I to se sada pokazalo kao naš krimen jer da nismo opstali, ne bi bilo ni krimena. Herceg Bosna nije bila cilj, već nužno sredstvo u tragičnim okolnostima.

Što je bio cilj stvaranja HVO-a?

- HVO nije bila jednonacionalna vojska niti isključiva vojska, niti je politički vrh Herceg Bosne vodio jednonacionalnu politiku, već politiku opstanka svih, na određenom teritoriju. Bošnjaci su vršili pritiske na sve muslimane koji su bili u HVO-u da ga napuste kako bi ga oslabili, pa je bilo i pokušaja da se organiziraju kao peta kolona, unutar HVO-a. Za to postoje dokumenti.

Odnosi li se to i na Posavinu?

- Naravno. Procesuirani su brojni Hrvati, a iako je u postrojbama HVO-a bilo Bošnjaka, oni nisu procesuirani.

U optužnicama koje su dosad podignute protiv Hrvata u BiH, spominje se i zločinački pothvat?

- U jednoj našoj općini na popisu su kao članovi udruženog zločinačkog pothvata svi zapovjednici do razine satnije, a zatim poimenično predsjednik HVO-a, dopredsjednik HVO-a - općinskog HVO-a, načelnik općinskog MUP-a, načelnik općinskog ureda za obranu, zapovjednik brigade, zapovjednik policije, načelnik općinske brigade i svi koji su obnašali te dužnosti. Svi do vrha. I tako za svaku općinu koja je bila u sastavu Herceg Bosne. Ako su takve optužnice, ako su takve presude, što zaključiti nego da se želi mijenjati karakter rata u BiH.

Vi ste u više navrata u posljednje vrijeme govorili da je u BiH otvoren pravi lov na zapovjednike HVO-a?

- Danima su iznošene tisuće dokumenata, iz Memorijalno- dokumentacijskog centra Domovinskog rata, koji su dati na raspolaganje tužiteljstvu Bosne i Hercegovine. Bilo je tu dokumenata koji su označeni kao vojna tajna, s najvišim stupnjom tajnosti. Agenti sarajevskih tajnih službi godinama su vršljali po Hrvatskom državnom arhivu kao da su uposlenici.

Kako su se ponašali službeni predstavnici hrvatskih institucija?

- Hrvatska je prihvatila u to vrijeme istrage protiv više desetina časnika i generala HVO-a i HV-a i dala na raspolaganje svu dokumentaciju čije je izdavanje u svibnju 2015. prekinuo Zoran Milanović, ali već je bilo kasno. Izneseno je više od 90 posto dokumenata koji su traženi a da se nitko nije upitao što stoji iza toga i koji su ciljevi.

Što dalje očekujete?

- Ljudi očekuju pravnu i političku zaštitu, jer se očito radi o političkom progonu, a pravi sustav je uklopljen za realizaciju tog cilja. Pripadnici HVO-a očekuju prihvaćanje optužnica i od tužiteljstva BiH i DORH-a protiv pripadnika neprijateljskih vojski, koje su razarale, pljačkale i uništavale Hrvatsku. Pretpostavljam da sam i osobno, kao i većina oko mene, pod istragom, međutim još putujem i u Ljubuški, gdje mi je obiteljska kuća, a i u druga mjesta. Teško je predvidjeti budućnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:28