TEST VRUĆE LINIJE

NAŠ NOVINAR NAZVAO JE BERNARDIĆEV AGRO HOTLINE Halo, je l’ to SDP-ov krizni stožer za Agrokor? Trebam pomoć i savjet... recimo, od Jakovine!

 Facebook, CROPIX

Kada je 10. travnja na konferenciji saborski zastupnik i član Predsjedništva SDP-a Siniša Hajdaš Dončić obrazložio zašto SDP neće glasovati za tzv. lex Agrokor, naglasio je da je njihova stranka otvorila i info telefon i e-mail adresu na kojima “svi zainteresirani, radnici i mali dobavljači, mogu komunicirati svaki dan s timom unutar naše stranke”.

Isto je najavio dva dana ranije i predsjednik stranke Davor Bernardić. Spominjao se ponedjeljak kao dan kada će telefon proraditi, ali nigdje nije izašla informacija koji je to broj.

U pokušaju da pronađemo broj, jučer smo otišli na web SDP-a, ali na njemu su bili samo izvještaji koji najavljuju tu uslugu.

Potraga za brojem

Iako nigdje nije istaknut taj novi broj, pokušali smo preko uobičajenog besplatnog infotelefona 0800 999 907 koji je na strancama stranke. No, ni tu nismo imali sreće jer se stalno uključivala telefonska tajnica, poručujući “trenutno su sve linije zauzete, molimo pričekajte ili nazovite kasnije”.

Nekoliko sati kasnije strpljenje se isplatilo i javio se - Tomo.

- Halo, halo, jesam li dobio krizni stožer za Agrokor?

- Da... ovo je telefon za male dobavljače, izvolite.

Pomalo nesigurnim glasom, Tomo nam je je sugerirao da svoj upit pošaljemo mailom, a nakon što smo se požalili da je riječ o povjerljivim dokumentima, savjetovao nam je da kreiramo novu mail adresu. Rekli smo mu da ne znamo otvoriti takvu adresu, pa dodatno upitali ima li on naš broj na displeju. Nakon što nam je zajamčio anonimnost upitali smo ga tko je u tom kriznom stožeru.

- Jako bi nam pomoglo ako je u stožeru bivši ministar Tihomir Jakovina jer ga osobno poznajemo, pa ga možemo i upitati za savjet - upitali smo.

- Ne, ne, Jakovina nije u tom stožeru - odgovorio nam je Tomo. Nije otkrio ni jedno ime, samo je rekao da će nam odgovoriti stručnjaci u “najkraćem roku”. Odustali smo i obećali da ćemo poslati upit.

Zbunjeni ovim dijalogom pokušali smo službenim putem doznati što se događa s upitima. Doznali smo da je “sve u redu s telefonom, ali nije posebno istaknut” te da od ovog tjedna na pitanja odgovara Tihomir Jaić, predsjednik lani osnovane Hrvatske udruge poljoprivrednika i član Upravnog odbora HPK.

On je i stručnjak SDP-a za poljoprivredu, a pojavljuje se na sastancima dobavljača Agrokora.

Dvadesetak upita

- Dobili smo dosad 20-ak upita od radnika i malih dobavljača, kojima nitko ne daje odgovore. Radnici se žale na neplaćanje prekovremenih sati i loše uvjete, a dobavljači pitaju nas kada će doći na red. Na upite odgovaramo svakodnevno - rekao nam je Jaić. Dodaje kako je od petka do utorka na račune 2200 OPG-a stiglo oko 400 milijuna kuna duga, a sada se razmatraju dugovi OPG-a dobavljačima.

- Isplaćenih 15 posto duga je malo jer time nisu pokriveni troškovi proizvodnje ni PDV. Mali proizvođači morali su se zadužiti kako bi nastavili proizvodnju i normalno živjeli i ne mogu si dozvoliti luksuz otpisa dijela duga. Bilo je u poslovanju s Agokorom i ucjena oko produženja rokova plaćanja, pa i plaćanja u repromaterijalu skupljem nego na tržištu - kaže Jaić.

Članu kriznog stožera na kraju smo poručili da ćemo ipak poslati upit na stranački agrarni mail o SDP-ovcima koji su radili u Agrokorovu sustavu. - Pošaljite, odgovorit ćemo vam - rekao je Jaić.

- A na koji mail?

- E, sad, samo da pogledam...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:05