VAL REAKCIJA

NASTAVAK AFERE 'ŠKOLSKI ORMARIĆI' Ogorčeni roditelji: Ne plaćamo samo to, kupujemo i tonere, papir, ubruse, zdjelice, plaćamo ličenje, servis klima...

Ilustracija
 Profimedia, ImageSource

Ne stišava se bura oko nabave garderobnih ormarića u Osnovnoj školi Ljudevita Gaja u Osijeku. Dapače, od kada je Glas Slavonije pisao o tome, društvene mreže i internetski forumi kipe izjavama ogorčenih roditelja čija su djeca učenici ne samo spomenute škole nego i mnogih drugih. Tvrde, nisu garderobni ormarići jedina stavka koju roditelji, tijekom proklamirano besplatnog osnovnoškolskog obrazovanja, plaćaju.

- Kupujemo toaletni papir, papirnate ubruse, tonere, papir za fotokopiranje i printanje, a skuplja se novac i za servis klima, ličenje, bojenje radijatora, brušenje i lakiranje parketa. U nekim su školama roditelji sudjelovali čak i u kupnji vijača za tjelesni odgoj. Poseban je revolt izazvala nabava zdjelica za školsku kuhinju - poručio je Glasu Slavonije otac jedne osnovke, što je potvrdila i majka Lj. B. K. Štoviše, iako se njezina kći nije željela hraniti u školskoj kuhinji, zdjelicu je, tvrdi, ipak morala kupiti.

Međutim, čini se da bi cijela priča oko ormarića trebala biti posljednja akcija skupljanja novca od financijski ionako preopterećenih roditelja. Naime, Dražen Alerić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Osijeka, kaže kako sve što se događa u osnovnim školama neizostavno mora biti u skladu sa zakonom. One osobe koje čine razliku među učenicima u bilo kojem kontekstu, na bilo kojoj razini i na bilo koji način, dodaje, ne bi smjele uopće raditi u odgojno-obrazovnim ustanovama.

- Škola nije dužna izvijestiti osnivača o provedenim aktivnostima vezanim uz prikupljanje sredstava, ali se podrazumijeva da je takvu odluku donio ravnatelj i školski odbor te da je ona u skladu s pozitivnim pravnim propisima Republike Hrvatske. Neizostavno treba biti na dobrovoljnoj osnovi i kao konačni cilj unaprjeđenja rada i boravka u školi, mora se odnositi na svakog učenika u cijelosti i bez iznimke - poručio je Alerić.

Dodaje kako Grad pozitivno reagira na svaku zamolbu škole u svezi s njezinim opremanjem, i to nerijetko u cijelosti, a uvijek sa znatnim sufinanciranjem. Osnovnim školama, podsjetio je, vrlo značajna sredstva ostaju i od iznajmljivanja školskih sportskih dvorana. Za plaćanje termina u 2017. godini Grad je za osječke sportske klubove i udruge izdvojio 400.000, a u proračunu za sljedeću godinu predvidio 450.000 kuna.

- Školama ostaje i nekoliko slobodnih termina koje komercijalno iznajmljuju po višim cijenama. To su nenamjenska sredstva koja mogu upotrijebiti upravo za ono što škole žele i smatraju potrebnim - dodaje Alerić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:58