UZ SMANJENJE DNEVNICA I PRIJEVOZA

Nastavak pregovora sindikata i Vlade: Državni službenici bi mogli ostati bez dvije božićnice i regresa

Neslužbeno se doznaje da Vlada predlaže smanjenje materijalnih prava za 60.000 državnih službenika, slično kao što je predložila i sindikatima javnih službi
 Admir Buljubašić / CROPIX

ZAGREB - Vlada sutra nastavlja pregovore sa sindikatima državnih službenika i namještenika o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru. Prijedlog je identičan onom za javne službenike: bez božićnice ove i iduće godine, bez regresa iduće godine, dnevnice sa 170 smanjiti na 150 kuna, jubilarne bi se nagrade dogodine isplaćivale samo onima koji odlaze u mirovinu, a predlažu se i nova pravila za isplatu naknade za prijevoz: ukidanje tog prava za one koji žive na udaljenosti manjoj od dva kilometra od radnog mjesta, isplata punog iznosa prijevoza samo onima koji predoče račun ili mjesečnu kartu za javni prijevoz, dok bi se radnicima koji na posao putuju automobilom isplaćivalo 75 posto cijene mjesečne karte za javni prijevoz. Kod državnih službenika koji žive izvan mjesta prebivališta i do radnog mjesta putuju više od 50 kilometara, trošak za 50 kilometara snosila bi država, a za preostalu udaljenost trošak bi podijelili radnik i država u jednakim dijelovima. Ovaj prijedlog Vlada je već poslala sindikatima, pa se sutra očekuje njihovo očitovanje.

Međutim, sa sindikatima državnih službenika Vlada ne može potpisati dodatak TKU, jer on krajem mjeseca prestaje vrijediti. Zbog toga, kako neslužbeno doznajemo, Vlada predlaže TKU sa svim navedenim izmjenama, ali na ograničeni rok, odnosno do kraja iduće godine. Na taj način, kolektivno pregovaranje Vlade sa državnim i javnim službama odvijalo bi se u isto vrijeme, ali ne na zajedničkim pregovorima.

U Banskim dvorima smatraju kako bi kolektivno pregovaranje u isto vrijeme bilo racionalnije od trenutne situacije u kojoj se svakih nekoliko godina mjeseci troši na nadmudrivanje socijalnih partnera. Usto, Vlada i pred javne službe i pred državne službenike, u pravilu izlazi s istim prijedlogom materijalnih prava, pa ne vide razlog da se pregovara u različita vremena.

Iako su pregovori s javnim službama zapeli, kad je riječ o državnim službenicima, pregovori bi, prema dosadašnjim iskustvima trebali proći daleko jednostavnije. Posebno zato jer i njima Vlada nudi da se, kad se gospodarske prilike promijene, krene u pregovore o vraćanju matarijalnih prava kojih bi se sada trebali odreći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 11:19