DUBRAVKO JOŠIĆ

NATPORUČNIK HV-a UPUTIO JAVNU ISPRIKU NOVINARKI HRT-a NAKON ŠTO JU JE IZVRIJEĐAO 'Ovakav monstruozni napad ne bih očekivala ni u 90-ima'

Jagoda Bastalić, urednica HRT-ove emisije Labirint.
 CROPIX

Vodstvo HRT-a izvijestilo je u četvrtak da je primilo javnu ispriku Dubravka Jošića upućenu novinarki HTV-a Jagodi Bastalić za "netočno prikazivanje njenog poslovnog stanja i ponašanja tijekom agresije na Hrvatsku od 1990.-1995", u vezi članka objavljenog na više portala u siječnju ove godine.

Kako se ističe, javna isprika vezana je na privatnu tužbu novinarke Bastalić, a Jošić u isprici kaže da je "tijekom razgovora u rujnu 2016. s jednim od djelatnika HTV-a dobio informaciju o novinarki Jagodi Bastalić", koju je iznio Informativnom medijskom servisu (IMS) HRT-a i portalu Kamenjar.

"Informacija je bila upravo onakva kakvu sam je prikazao, ne sluteći da dotični urednik HTV nije iznio istinu ili je i sam bio doveden u stanje da je prenio krivu informaciju. Mene je pak kao časnika HV-a, koji je sudjelovao u oslobađanju područja u VRO 'Bljesak' to strašno pogodilo, takva njegova informacija me šokirala i uznemirila i od tada sam stekao krivi dojam o Jagodi Bastalić. Ovim putem javno se ispričavam za iznijetu netočnost glede novinarke Jagode Bastalić koja je nastala na krivoj informaciji koju sam dobio na opisani način", kaže se u isprici u kojoj Jošić ističe žaljenje zbog povrede njezina ugleda i štetnih posljedica na privatnom i poslovnom planu.

Jošićeva reakcija uslijedila je nakon javnog poziva HRT-a da se u "javnome i medijskome govoru u Republici Hrvatskoj umjesto govora mržnje služi isključivo provjerenim i točnim informacijama koje su u skladu s profesionalnim standardima i pravilima struke te standardima demokratskoga društva".

Prije HRT-a reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) koje je od nadležnih institucija zatražilo hitnu i oštru reakciju na, kako se isticalo, seriju divljačkih medijskih napada na urednicu i voditeljicu "Labirinta", magazina unutarnje politike HTV-a.

HND je reagirao nakon što je nekoliko portala objavilo Jošićevo pismo u kojem je Bastalić najgrublje oklevetana, a isti sadržaj je elektroničkom poštom poslan na brojne adrese unutar i izvan HRT-a. U tom pismu su, ističe HND, navedene monstruozne laži, očito samo s jednim ciljem – diskreditacije njezina poslovnog i privatnog života.

Ističe se da "nijedna tvrdnja u pismu natporučnika HV-a Dubravka Jošića nije istinita – odnosno da nema oca koji je bio zapovjednik JNA, nema brata i nikada nije živjela u Okučanima, a kamoli radila na Radiju Okučani tzv. srpske krajine u vrijeme okupacije toga dijela Hrvatske".

"Bila sam u Zagrebu tijekom 90-ih, a ovakve monstruozne napade sada, dvadeset godina poslije, tijekom devedesetih nisam mogla zamisliti ni u najgoroj noćnoj mori", izjavila je Bastalić tada za Hinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 12:12