POVLAČI SE

'NEMAM VIŠE ŠTO TRAŽITI U POLITICI' Bivši ministar financija i dugogodišnji gradonačelnik Rijeke Slavko Linić doživio izborni debakl

 Vedran Karuza / Novi list / CROPIX

S osvojenih 3.634 glasa, odnosno 1,70 posto, koalicija u kojoj su, među ostalima, Josipovićev Progresivni savez Naprijed Hrvatska! i Čačićevi Reformisti ostala je daleko ispod praga u Osmoj izbornoj jedinici.

Ovaj je rezultat označio kraj političke karijere Slavka Linića, nositelja liste, koji je osvojio svega 1.981 preferencijalni glas.

- Nemam više što tražiti u politici - kazao je Slavko Linić odmah nakon objave izbornih rezultata, ističući da je nakon 26 godina rada u ovoj izbornoj jedinici ovo jasan znak da je vrijeme za povlačenje iz politike. Bivši ministar financija iz Milanovićeve Vlade, potpredsjednik Vlade u Račanovom mandatu i gradonačelnik Rijeke kroz cijele 90-e, koji je u rujnu napunio 66 godina, isključen je iz SDP-a 7. lipnja 2014. sa 50 prema 47 glasova. Tome je prethodio otvoreni sukob sa Zoranom Milanovićem koji ga je smijenio s ministarske funkcije, no Linića to nije ušutkalo te je nastavio kritizirati premijera u svakoj prilici za javni nastup.

Nakon izbora Linić je priznao da je računao na slabosti SDP-a u Osmoj izbornoj jedinici kao na svoj adut, no to je, po njemu, najbolje iskoristila koalicija IDS-PGS-Lista za Rijeku. Što se MOST-a tiče, prokomentirao je da su čelni ljudi tog saveza bliži desnici, no da još treba vidjeti kako će se sve odigrati.

Linić nakon ovih izbora odlazi u mirovinu za koju ima uvjete i po godinama života i po radnom stažu i po saborskim mandatima. Zajedno s njim, političko umirovljenje dočekao je i njegov bliski prijatelj Luka Denona, rođen 1950. godine, donedavno SDP-ov saborski zastupnik, koji je napustio stranku kako bi se kandidirao kao treći na Linićevoj listi. SDP-ov veteran i odnedavno disident Denona je na ovim izborima osvojio svega 73 preferencijalna glasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:26