BOŽIĆNI OBIČAJI

NEOBIČAN GOST U TRADICIONALNOM PRIZORU ISUSOVA ROĐENJA U jaslicama po Slavoniji svoje je mjesto našla i ova životinja

U Starim Mikanovcima tvrde da su vepra stavili jer nisu imali ovčice, a etnolozi ističu kako to nije usamljen primjer
 Emica Elveđi / HANZA MEDIA

Božićne jaslice na otvorenom, koje svake godine u adventsko vrijeme postavljaju u brojnim gradovima i selima po Hrvatskoj, u mjestu Stari Mikanovci nedaleko od Vinkovaca ove su godine privukle pozornost zbog neobičnog “gosta” koji se u njima nastanio.

Slučajnost

Uz Mariju i Josipa, malenog Isusa u kolijevci i tri kralja ručno izrađene od drveta u mikanovačkim jaslicama našla se i jedna divlja svinja. Neuobičajen prizor koji su neki zamijetili i zapitali se odakle sada to. Pomislili su pritom da je riječ o nekom novom običaju, no Ivan Konjarević, predsjednik Općinskog vijeća Starih Mikanovaca, uvjerava nas da se to dogodilo sasvim slučajno.

Zaštitni znak

- Vepar za kojeg pitate nije bio planiran za postavljanje niti smo ga ikada prije imali u jaslicama. Ovaj put to se dogodilo sasvim slučajno. Nismo, naime, imali ovčice, a htjeli smo ipak u jaslice staviti i neku životinju. Gospodin Predrag Kljaić, samouki kipar iz Strizivojne koji nam je od drveta izradio sve skulpture za naše jaslice, rekao nam je da može ponuditi jedino vepra, a mi smo ga, eto, odlučili prihvatiti i staviti u slamu. Ne znači da će nam to i ubuduće biti praksa, no kada smo ga već postavili, on će i ostati u jaslicama do kraja božićnog vremena - rekao je Konjarević.

No, sudeći prema iskustvima naših etnologa, čini se da postavljanje različitih životinja u jaslice nije mikanovačka izmišljotina. Danijela Križanec Beganović, viša kustosica u Etnografskom muzeju u Zagrebu, rekla nam je da različite životinje u jaslicama nisu novost.

- Postavljanje jaslica je kulturna pojava koja živi, koja nije zamrznuta u svome vremenu i te stvari se stalno mijenjaju. U našoj etnografskoj zbirci jaslica uz uobičajene ovce, teliće i magarce, naći ćete i domaće svinje, pa čak i slonove, a u jednoj imamo i psa. Ljudi, dakle, dodaju razne figurice, najčešće ono što vole. Za jaslice je najvažnije da se u njima nalaze mali Isus, Marija i Josip, a sve ostalo je moguće dodavati i na neki način prepustiti mašti. Mi smo ovdje da pratimo što se događa, ali ne i da usmjeravamo ljude i govorimo im što da stavljaju u jaslice. Za konkretan slučaj, pretpostavljam da je riječ o kraju u kojem ima i lovaca, pa možda odatle ideja da se vepar postavi u jaslice - rekla je Križanec Beganović.

Stari Mikanovci, 281216
Divlja svinja jedina zivotinja u jaslicama u selu Stari Mikanovci nedaleko od Vinkovaca
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / HANZA MEDIA

Skulpture svinja u ovo blagdansko vrijeme mogu se vidjeti i na osječkom Adventu u Tvrđi. No, tamo one nisu dio jaslica, nego su postavljene po trgu kao dekor, a zapravo predstavljaju zaštitni znak novih proizvoda tvrtke koja je glavni pokrovitelj Adventa u Tvrđi. Ta je tvrtka pokrenula novu liniju suhomesnatih proizvoda od domaće slavonske svinje pa su za ovu prigodu skulpture svinja našle svoje mjesto i na Adventu.

U jaslicama i Darth Vader

Da je riječ o nečemu što se kroz povijest mijenjalo potvrđuju i riječi Karoline Lukač, voditeljice Etnografskog odjela Muzeja brodskog posavlja u Slavonskom Brodu koja nam je rekla da je prve jaslice “kao prikaz Kristova rođenja utemeljio sv. Franjo Asiški 1223. u Grecciu gdje je izradio štalicu s djetetom Isusom, a od životinja stavio je vola i magarca”. Do današnjih dana tako su i jaslice evoluirale pa u njima imamo i ovce, svinje, pse, čak i slonove. O onim kućnim, pak, da i ne pričamo jer ćete u njima nerijetko, zahvaljujući dječjoj mašti, vidjeti dinosaure, Barbike, Štrumpfove, Batmana, Supermana, ali i Lukea Skywalkera, Dartha Vadera...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:15