IZAZVALI BURU NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

NEOBIČAN PRIKAZ U KNJIZI IZ GLAZBENOG 'Ovako naše prvašiće uče tko je prava žena, a tko mamica'

 Facebook

Autori Facebook stranice 'Knjige koje vole djecu' primijetili su u udžbeniku iz Glazbenog za prvi razred osnovne škole 'Moja glazba 1' bizaran prikaz žene.

Naime, na slikama u udžbeniku prikazane su dvije dame: Jedna zakopčana do grla s pregačom oko pasa i u kućnim papučama uz koju stoji opis 'mamica', a druga u štiklama i crvenoj dekoltiranoj haljini s bujnim oblinama u zavodničkoj pozi, uz koju stoji opis 'žena'.

- U udžbeniku za prvi razred osnovne škole djeca kroz glazbeni odgoj uče i tko je prava žena, a tko mamica - napisali su ogorčeni autori, na što su se nadovezali brojni, većinom gnjevni, korisnici Facebooka.

'Mamica izgleda kao bakica, a 'žena' kao noćna dama', 'Ovo je prestrašno! Ja sam i žena i mamica i ne dozvoljavam kojekakvim budalama zatucanima da nas stavljaju u neke kalupe!!! 21. stoljeće je i moramo se izboriti ne samo doma nego i općenito u životu za sliku o nama samima. A ne da nam kojekakvi likovi zatupljuju djecu', 'Jadna mamica je u tako lošem stanju k'o da je postariji ilustrator slikao svoju mamicu!', 'Fuj! Mamica kuha, sprema, brine o djeci, bez pogovora sluša muža i ne gleda ga u oči zbog poštovanja, a s ovom drugom se muž zabavlja?' - nizali su se negativni komentari, a neki su prozvali i ministra Šustara za propust.

- Ministre Šustar, kako možete nositi 'titulu' ministra obrazovanja kad ni sami niste obrazovani??? Kako možete dopustiti da žene dijelite na 'domaćice sa pregačom' i 'kokete'???? Ovo je doista sramotno!!! - napisala je jedna korisnica, a brojni su zaključili kako je sve sigurno smislio neki tata.

Međutim, udžbenik izdavača Alfa čija je autorica Diana Atanasov Piljek, ove dvije ilustracije ne prikazuje u istoj pjesmici i u istom kontekstu, pa se našlo i oprečnih mišljenja.

- Radi se o dvjema pjesmicama za djecu gdje riječ zamjenjuje sličica... Radi se o različitim pjesmicama... Mislim da je bitno pogledati širi kontekst, a ne odmah skakati na prvu - napisala je jedna korisnica, a druga je u obrani autorice udžbenika bila još oštrija:

- Ja ovdje ne vidim ništa sporno. Sadržaj je namijenjen djeci takve dobi koji znaju razlikovati (samo je jedna mama, ovdje čak od milja mamica) od ostalih žena (mamice, tajo tražila vas je neka žena). Dijete svoju majku (pravu ženu, majku, kraljicu) vidi upravo ovako kao glavnu u kući koja im kuha, pri ruci im je za sve njihove male probleme, pere im, dodaje, priča... dok su sve ostale ženskog roda samo tamo neke žene... - napisala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:10