IZBORI U BIH

Nije točno da Hrvati nisu glasali za Željka Komšića, u Grudama je dobio 124 glasa

Gotovo sto tisuća birača više zaokružilo je hrvatskog člana Predsjedništva, iako je Bošnjaka četiri puta više od Hrvata
 Bernard Čović/CROPIX

ZAGREB - Nije istina da Hrvati nisu glasali za Željka Komšića: u osam općina Zapadne Hercegovine kandidat SDP-a BiH za člana Predsjedništva dobio je gotovo četiri tisuće glasova. Komšić je dobio glasove i u najčišćim hrvatskim mjestima poput Gruda, gdje su prema popisu iz 1991. živjela četiri Muslimana, i Širokom Brijegu gdje ih je bilo dvostruko više, devet. Sad je Komšić u Grudama dobio 124 glasa, a u Širokom 105.

Ipak, u većini hercegovačkih općina Komšić je na izborima tek četvrti, iza Borjane Krišto (HDZ BiH), Martina Raguža (HDZ 1990 - HSP) i Jerka Ivankovića Lijanovića koji je osvojio 43.000 glasova.

Josipović nije shvatio

Za Komšića je glasalo 99 posto Bošnjaka, ustvrdio je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH. Kako je hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio da je Komšić dobio toliko glasova da je jasno da su za njega glasali i Hrvati, Čović je komentirao kako mu je žao što Josipović nije razumio što se dogodilo na izborima u BiH. Zbog brojčane nadmoći Bošnjaci su izabrali hrvatskog člana Predsjedništva BiH, što se po Čovićevu mišljenju lako može dokazati zbroje li se glasovi i zna li se koliko je ukupno hrvatsko biračko tijelo.

Gotovo 100.000 ljudi više glasalo je za hrvatskog člana Predsjedništva nego za bošnjačkog, iako je Hrvata u BiH po procjeni pola milijuna, a Bošnjaka dva milijuna. Na izborima 2002., dok SDP još nije kandidirao Komšića, zbir glasova za hrvatskog člana Predsjedništva iznosio je 186.000, a ove godine 516.000. Ako od toga oduzmemo glasove za Komšića, sada je za sve hrvatske kandidate glasalo 3-4 tisuće više nego 2002. Toliko otprilike iznosi hrvatsko biračko tijelo, maksimalno 200.000 birača.

Prije Komšića SDP gubio

Najveći odaziv bio je na prvim poslijeratnim izborima 1996. Tada je za hrvatskog člana Predsjedništva glasalo čak 370.000 birača: pobijedio je Krešimir Zubak (HDZ), a SDP je u sklopu Združene liste kandidirao HSS-ova Ivu Komšića koji je osvojio drugo mjesto s deset posto glasova. Alija Izetbegović je tada dobio 730.592 glasa, a njegov sin danas samo 151.000 glasova.

Tek 2006. SDP je odlučio kandidirati samo Željka Komšića: na prijašnjim su izborima isticali kandidate za dva ili tri mjesta u Predsjedništvu BiH. I gubili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:00