JEDNI ZADOVOLJNI, DRUGI PONIŽENI

Nisu svi splitski SDP-ovci razočarani Milanovićevim potezom: 'Baldasar je doveo 160 uhljeba'

Split, 220316. Tridesetdruga sjednica Gradskog vijeca.Vijecnici raspravljaju o 32 tocke dnevnog reda. Na fotografiji: Ivo Baldasar Foto: Nikola Vilic / CROPIX
 Nikola Vilić / CROPIX

Odlučili smo se na raspuštanje svih tijela, uskoro i čitave organizacije splitskog SDP-a, a ne za pojedinačno isključivanje Ive Baldasara i još nekih članova zato što bi to, imamo li na umu odredbe Statuta, bilo i tehnički kompliciranije, i moglo bi se lako otegnuti. A vremena za gubljenje nemamo, stranku treba konsolidirati do lokalnih izbora. Uostalom, moramo biti pripravni i svakog trenutka preuzeti vlast u državi - pojasnio nam je jučer za mnoge šokantnu subotnju odluku Predsjedništva SDP-a jedan od istaknutih članova stranke, bliski suradnik predsjednika SDP-aZorana Milanovića. Dakako, Milanoviću neskloni članovi stranke, pogotovo oni koji su se i javno deklarirali kao pristaše njegova najistaknutijeg oponenta Zlatka Komadine, u svemu vide obračun s neistomišljenicima, dokidanje unutarstranačkog pluralizma i poželjnih razlika, piše Slobodna Dalmacija.

Nova stranka

Baldasarovo koketiranje s desnicom, ističu, nikome u vrhu stranke nije naročito smetalo dok nije javno istupio s kritikom učinka stranačkog vodstva na prošlim parlamentarnim izborima, zatraživši usput kolektivnu ostavku vrha SDP-a.

Nakon prvobitnog šoka, još tijekom jučerašnjeg dana krenuli su i prvi interni dogovori o mogućnosti institucionaliziranja stranačke frakcije koja se ne slaže s Milanovićevom vizijom vođenja socijaldemokrata i socijaldemokracije, pa čak i priče o stvaranju nove lijeve stranke. "Naravno da se svih 1100 ljudi iz splitske organizacije ne misli vratiti u stranku, jer je ovo i poniženje svima nama, kao pojedincima i drugoj najvećoj organizaciji u državi", kazali su nam splitski SDP-ovci, koji su već kontaktirali s kolegama u Istri i Zagrebu, gdje bi očito mogli imati najviše istomišljenika. Hoće li sve završiti kao još jedna "Facebook revolucija" ili će se ostvariti strepnje o nastanku nove, lijeve stranke koje je, zanimljivo, Milanović iznio baš u Splitu, za posljednjeg obraćanja članstvu na zatvorenom skupu uoči stranačke konvencije, zasad možemo samo nagađati.

'Klasični inženjering'

Međutim, ni među svima koji su na prošlim unutarstranačkim izborima tražili promjene nema jedinstvenog stava o slučaju Baldasar. Damir Krstinić, potpredsjednik SDP-a Splitsko-dalmatinske županije, koji je i preko stranica Slobodne Dalmacije izražavao neslaganje s načinom na koji je Milanović proteklih godina vodio stranku, kaže kako podržava drastičnu odluku Predsjedništva. "Nažalost, ovo je bio jedini način da se neke stvari dovedu u red", kazao nam je Krstinić. Naime, on tvrdi kako nije problem u nekim lošim potezima vodstva ili ideološkim zastranjenjima, nego u Baldasarovu pokušaju da strankom u Splitu ovlada klasičnim inženjeringom.

"U nekoliko navrata Baldasar je doveo u stranku oko 200 članova, znalo ih je u tim 'valovima' biti i po desetak s istim prezimenom, čime se pokušalo promijeniti strukturu stranke i, naravno, osigurati sigurne ruke pri glasanju za sve odluke koje Baldasaru idu u prilog. Takvoj se manipulaciji moralo stati nakraj", obrazložit će svoju podršku raspuštanju organizacije Krstinić. Ni njemu, kaže, nije ugodno što će biti izbrisan iz članstva, ali će se, ističe, ponovno učlaniti.

"Poznajem imenovanog povjerenika Darka Parića i cijenim ga. Važno je da on sada bude korektan, da ne bude diskriminacije. I zato bih predložio da okupi grupu viđenijih članova SDP-a, različitih mišljenja, i onih koji su bili za Milanovića i onih koji su podržavali Komadinu, i da stvori neko filtar-tijelo pri upisu novih članova, koji će potom birati nova tijela, na koncu i SDP-ova kandidata za gradonačelnika", kaže Krstinić.

'Glasačka mašinerija'

- Znači, u potpunosti isključujete mogućnost da potez vrha stranke ima ikakve veze s tim da su neki splitski SDP-ovci, među njima i vi, zapravo zagovarali promjene i drukčiji SDP?
- Bit ćemo pametniji za mjesec dana kad vidimo u kojem će smjeru sve ovo ići. Je li to obračun s neistomišljenicima ili nešto što je bolno ali ipak nužno. Zasad podržavam ovu odluku, a vjerujem i u Parićevo korektno držanje. Na njemu je velika odgovornost - odgovara drugi čovjek županijskog SDP-a.

Provjerili smo, na posljednjoj sjednici Gradskog odbora, održanoj 21. travnja, prvi se put povela rasprava o Baldasarovim "kadrovskim pojačanjima". Parić i još neki članovi stranke pobunili su se protiv takvog načina stvaranja "glasačke mašinerije". Naime, Baldasarovi "ljudi", njegovi kritičari će reći, interesno uvezani simpatizeri i uhljebi, došli su u većem broju u SDP kroz ukupno tri vala - počevši od veljače prošle godine. Na taj je način stranci u relativno kratkom roku pristupilo najmanje 160 novih članova čime je, drže upućeni, Baldasar očito htio učvrstiti svoju poziciju pred izbor SDP-ova gradonačelničkog kandidata.

Aktualni gradonačelnik i sad već bivši šef splitskih SDP-ovaca i jučer je izbjegavao novinare - najavio je obraćanje javnosti za danas! - jer je sve očito trebalo dobro prespavati.

Ipak, neki Baldasarovi suradnici nam kažu kako u učlanjivanju novih SDP-ovaca nema ništa loše, niti nedemokratski, i podsjećaju kako su iz zagrebačke središnjice znali stizati prigovori kako je splitski SDP u vrijeme kad je organizaciju vodio Marin Jurjević bio "prezatvorena organizacija". Podsjećaju i da je upravo Baldasar bio za to da se napravi revizija članstva i izbrišu oni koji više godina ne plaćaju članarinu, no to nije prošlo. Možda i zato što su mnogi takvi SDP-ovci "mobilizirani" za nedavne predsjedničke izbore, na kojima je Milanović odnio uvjerljivu pobjedu, kazat će s dozom ironije, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:22