VILIM RIBIĆ IZIGRAO SUBORCE

Njegovima povišica, a tetama, učiteljima i profesorima manje plaće!

Članovi njegova sindikata strahuju da će izgubiti sva prava
 Goran Mehkek / CROPIX

Vilim Ribić uspio je prevariti svoje najvjernije sljedbenike Zvonimira Laktašića i Branimira Mihalinca! Uvjerivši ih da ne potpisuju dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru, od 1. srpnja njihovi članovi imaju pravo na dodatak od 2,3 posto, no tete u vrtiću, učitelji i profesori istodobno ostaju bez dodatka na koeficijente složenosti poslova od tri, pet, sedam ili devet posto zbog čega će im plaće pasti za 150 do 600 kuna! Ribićevi članovi te dodatke nisu primali, pa ih neće ni izgubiti. Jedina promjena za njih bit će 2,3 posto veća srpanjska plaća!

Prilika za uzmak

Iako se zato osjeća kao pobjednik, Ribić nema niti jedan razlog za slavlje. Njegovi članovi zovu druge sindikate u javnim službama s molbom da prisile Ribića na uzmak, odnosno da potpiše dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru jer zbog njegove tvrdoglavosti ne žele izgubiti i sva prava iz kolektivnog ugovora i plaće.

Da je nezadovoljstvo prosvjetara veliko, Ribić se uvjerio i jučer gostujući na jednoj radiopostaji. Slušatelji, članovi njegova sindikata, nisu niti pokušali prikriti bijes prema njemu. A on je nepotpisivanje sve ovo vrijeme opravdavao velikim nezadovoljstvom na terenu zbog najave smanjenja materijalnih prava. Iz svega toga Ribić bi se mogao izvući ako pokaže dobru volju jer njegovi protivnici u sindikalnim redovima traže od Vlade da se odustane od arbitraže i da se pokrene postupak mirenja. Jer, odluka arbitra je konačna i ne može se promijeniti.

Korak dalje

- Mislim da je uz posredovanje miritelja moguće okončati ovaj neugodan spor i prije svega zaštititi zaposlene u javnom sektoru te sačuvati vjerodostojnost kolektivnih ugovora - smatra Ivica Babić, šef Hrvatskog liječničkog sindikata. Njegova kolegica Jadranka Ivezić iz Sindikata zaposlenih u socijalnoj skrbi ide korak dalje pa kaže da su “kolege iz Matice u petak bili prilično uplašeni” te je uvjerena da bi se u procesu mirenja nešto moglo postići.

Uvjet Banskih dvora

- Oni se trebaju malo srediti, Vlada bi mogla još malo popustiti i nešto bi se dogodilo - uvjerena je Ivezić.

U Banskim dvorima poziv na mirenje ne bi odbili, ali imaju svoj uvjet.

- Nemamo namjeru napraviti prvi korak. Prihvatit ćemo poziv na mirenje ako dođe iz redova onih koji su odbili potpisati izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora - kaže naš sugovornik.

U protivnome, do kraja tjedna arbitražom će se utvrditi vrijedi li dodatak TKU koji su potpisali Spomenka Avberšek, Ivica Babić, Jadranka Ivezić i Ljubica Pilić.

.



‘Prava ćemo vratiti kada bude bolje’

- Pregovori nisu propali, nego sindikati nemaju označen stav. Još jednom pozivam prije svega članove sindikata, građane koji primaju plaću na tim osnovama, da ako se prihvatimo činjenice da je stanje takvo kakvo jest, mi smo zadnji koji bi, ako gledamo politički, htjeli stezati ta prava i vratit ćemo ih onoga trenutka kad Hrvatska ponovno počne zarađivati - komentirao je premijer Milanović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:41