FINANCIJSKA KRIZA

NOĆNA DRAMA ZBOG AGROKORA, ORGANIZIRAN HITAN SASTANAK NAJVEĆIH DOBAVLJAČA, RTL: Okupili su se u Krašu s ruskim bankarima nakon hrpe loših vijesti

 Srđan Vrančić / Hanza Media, Boris Kovačev / Hanza Media

U srijedu navečer je u prostorijama Kraša organiziran hitan sastanak dobavljača Agrokora s ruskim bankarima, objavio je RTL u emisiji RTL Direkt.

Povod sastanka su najnovije vijesti o najvećoj hrvatskoj kompaniji koje su počele pristizati u srijedu poslijepodne, ali i najava jednog od najvećih dobavljača koncerna da će aktivirati zadužnicu i početi s prisilnom naplatom dugovanja koje prema njemu ima koncern. RTL izvještava da je riječ o tvrtki Orbico u vlasništvu Branka Roglića, ali pritom napominje da aktiviranje samo jedne zadužnice ne bi predstavljalo problem, no da postoji strah od domino efekta, svojevrsnog stampeda koji bi uslijedio od strane drugih dobavljača aktivacijom drugih zadužnica. Roglić je u medijskim istupima u srijedu navečer rekao da prisilnu naplatu još nije pokrenuo.

RTL je objavio da su na sastanak stigli predstavnici najvećih dobavljača, no nije precizirao kojih. Dio dobavljača se, kao što je poznato, u Krašu sastao i prije desetak dana, a zatim su u nešto brojnijem sastavu bili i na sastanku s ministricom gospodarstva i potpredsjednicom Vlade Martinom Dalić. U međuvremenu su se našli i sa samim Todorićem u prostorijama Konzuma.

Kao što smo već izvijestili, prvi potpredsjednik ruske VTB banke, jednog od vjernovnika Agrokora, na konferenciji za novinare iznio je teške optužbe na račun vlasnika i menadžmenta koncerna. Tvrdi da su godinama falsificirali financijska izvješća zbog čega je, kako kaže, kompanija i došla u današnje teškoće. Nedugo nakon njegove presice, agencija Moody's je izašla s priopćenjem o novom sniženju kreditnog rejtinga Agrokora jer se, kako kažu, koncern više ne može nositi s prevelikim dugom prema dobavljačima.

Iz samog Agrokora su u srijedu navečer šturo priopćili da zasad nemaju komentara ni o čemu, ali da će uskoro u javnost izaći 's objavom koja će biti vezana uz sve relevantne činjenice, trenutno stanje i buduće korake kompanije'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:06