ODLUKE BANSKIH DVORA

NOVA RADNA MJESTA U VLADI Osnovali Ured dobrodošlice i poziciju zamjenika savjetnika premijera

Uvođenje novih poslova na Vladinoj je sjednici prošlo gotovo nezamijećeno
 Dragan Matić/Cropix

Vlada je od danas bogatija za još jedno radno mjesto - zamjenika savjetnika premijera.

Proizlazi to iz izmjena Uredbe o radnim mjestima i koeficijentima u državnoj upravi, koji su se našli na dnevnom redu današnje sjednice Vlade. Po tome, zamjenik savjetnika premijera ima koeficijent 3,000, što znači da će imati plaću u bruto iznosu od oko 15.000 kuna. Uvjet za imenovanje na tu poziciju je da ima završen fakultet.

Kako doznajemo iz Vladinih krugova, zamjenika, ili preciznije zamjenicu, dobiva premijerov savjetnik za vanjsku politiku Neven Pelicarić, inače bivši hrvatski veleposlanik u Španjolskoj. Na poziciju njegove zamjenice dolazi Maja Bogdan, koja trenutno radi u Ministarstvu vanjskih poslova, pa se tu, tvrde u Banskim dvorima, zapravo i ne radi o novom zapošljavanju, budući da je osoba već “unutra”, odnosno u sustavu državne uprave. Nova će zamjenica premijerova savjetnika raditi na poslovima koordinacije vezanih uz sastanke Europskog vijeća ili Vijeća ministara EU.

U sustavu državne uprave od danas službeno postoji i pozicija voditelja Ureda dobrodošlice. Sukladno novoj uredbi, šef Ureda dobrodošlice imat će koeficijent 2,425, što znači da može računati na bruto plaću u iznosu nešto manjem od 12.400 kuna.

Nova pozicija u državnoj upravi prošla je gotovo nezapaženo na sjednici Vlade. Ipak, u Vladinim materijalima stoji da će voditelj Ureda dobrodošlice imati zadatak da olakša proces integracije u hrvatsko društvo Hrvata koji se vraćaju u Hrvatsku. Povratnici i useljenici od njega će moći dobiti potrebne informacije i pomoć u rješavanju pravnih i drugih pitanja, a to uključuje i mentora u prvim koracima integracije u hrvatsko društvo.

U Banskim dvorima tvrde da Hrvatska, razmjerno broju stanovnika, ima jednu od najvećih dijaspora među europskim zemljama, budući da skoro četiri milijuna Hrvata živi izvan Hrvatske. Zadaća je Ureda dobrodošlice da povratnicima olakša u rješavanju brojnih problema - od dobivanja državljanstva, preko ishođenja osobnih dokumenata, registracije vozila i nostrifikacije diploma, pa do pružanja informacija o carinskim i poreznim olakšicama pri uvozu kućanskih predmeta u Hrvatsku.





Suglasnost HERA-i da višak novca uplati u proračun

Vlada je na današnjoj sjednici dala suglasnost Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA) da višak svojih prihoda ta agencija uplati u državni proračun.

U državnu će se blagajnu od HERA-e tako sliti gotovo 37,9 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:00