PRAVILA STUPILA NA SNAGU

NOVE KAZNE ZA BICIKLISTE BEZ SVJETLEĆIH PRSLUKA ILI OZNAKA Od sada ih morate nositi i danju ako je vidljivost smanjena, inače će vas udariti po džepu!

 
Zagreb, rujan 2016. godine: U okviru Europskog tjedna mobilnosti održana je tradicionalna biciklistička vožnja gradom
 Goran Mehkek / CROPIX

Sindikat biciklista upozorio je na nova pravila koja vrijede za bicikliste, a najzanimljivije je da su vozači ljubimaca na dva kotača od sada dužni noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom odjećom. Ako to ne učine, prijeti im novčana kazna od 300 kuna.

Dio je to izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji je stupio na snagu od četvrtka, a Sabor ga je prihvatio 27. listopada.

Članak 113. tog Zakona tako kaže da je "vozač bicikla koji se kreće kolnikom na svim cestama dužan noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom."

"Druga reflektirajuća oznaka" značila bi da biciklisti mogu, osim posebnom biciklističkom odjećom, biti označeni i nekom drugom oznakom, materijom ili samoljepljivom trakicom koja reflektira svjetlo, a koja ih čini uočljivijima na cesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:05