GREŠKA ILI STILIZACIJA?

NOVE OSOBNE ISKAZNICE IMAJU GREŠKU Na karti zaboravili nacrtati cijelu županiju!

ZAGREB - Nova osobna iskaznica službeno je predstavljena jučer na internetskoj stranici Ministarstva unutarnjih poslova. Osim što je nova, nije bez greške. Naime, na njenoj pozadini je zemljovid Hrvatske na kojem je izostavljena cijela Dubrovačko-neretvanska županija i otoci, piše Dubrovnik.net.

U MUP-u kažu kako se radi o 'stilizaciji'.

STIŽU NOVE OSOBNE ISKAZNICE Na njima će biti OIB, moći će ih imati i djeca, a služit će im za putovanja bilo gdje u EU

Crvenom bojom je označena Hrvatska. Nakon što se fotografija uveća jasno se vidi da nedostaju pojedini dijelovi teritorija. Upitali smo MUP zašto nema naše županije i otoka.

- Prikaz cjelokupne karte, uključujući i obrise karte RH grafička je stilizacija kakva se obično radi u zaštićenom tisku. Osnovna namjena apliciranih grafičkih elemenata karte je stilizirana vektorska zaštita dokumenta a ne precizan kartografski podatak. Karta je izrađena kroz tri boje – sivu, crvenu i plavu i gledano kroz sve tri razine sadrži sve informacije koje je u zadanoj veličini moguće prikazati. Obzirom da je cjelokupna karta dimenzija 0,28x0,28 cm moguće je da se dio grafičkih elemenata u reprodukciji gubi" izjavio je za dubrovniknet.hr glasnogovornik MUP-a Dušan Miljuš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:07