ISTRAŽIVANJE ZA NOVU TV

NOVI DETALJI IZ CROBAROMETRA Predsjednici popularnost raste treći mjesec zaredom, Plenkoviću podrška pada, no Bernardić je u većim problemima od njega

 
Davor Bernardić, Andrej Plenković, Božo Petrov, Kolinda Grabar-Kitarović
 Hanza Media

DNEVNIK NOVE TV donosi drugi dio istraživanja Crobarometra, ovaj put o popularnosti političara, točnije, o tome kakav dojam oni ostavljalju na građane, pozitivan ili negativan, ali i odobravaju li rad predsjednice Republike ili ne. U ovom istraživanju je uspoređeno kako su ispitanici ocijenili i bivšeg predsjednika i bivše premijere u istom razdoblju.

Predsjednica Republike već treći mjesec bilježi rast potpore za svoj rad i trenutačno je podržava 53 posto ispitanika a ne podržava je 39 posto. Ne zna njih 8 posto. Očekivano, 91 posto HDZ-ovog biračkog tijela je uz nju, ali i 58 posto birača Mosta. Predsjednica može računati na potporu od tek 27 posto SDP-ovih birača.

Bivši predsjednik Josipović u istom razdoblju 2012. uživao je veću potporu za svoj rad. Podršku mu je dalo 71 posto ispitanika, a njegov rad nije odobravalo njih 20 posto, dok 9 posto birača nije znalo.

Predsjednica je i u srpnju među biračima ostavila najviše pozitivnog dojma ili 59 posto, ali i 35 posto negativnog dojma.

Andrej Plenković u ovom trenutku među biračima uživa 42 posto pozitivnog dojma i 50 posto negativnog. Zanimljivo, kada je postao premijer o njemu je pozitivan dojam imalo 63 posto ispitanika.

Božo Petrov može među biračima računati na 35 posto pozitivnog dojma i 55 posto negativnog dojma, a Davor Bernardić ima pozitivnu ocjenu od 29 posto ispitanika, a negativnu mu daje 52 posto.

Rejting bivših političkih čelnika

Kod bivših premijera najbolje je, nakon 10 mjeseci u Banskim dvorima, prošla Jadranka Kosor. O njoj je u travnju 2010. pozitivan dojam imalo 57 posto ispitanika. Potom slijedi Zoran Milanović o kojemu je u rujnu 2012. pozitivan dojam imalo 44 posto ispitanika. Tu je sada Andrej Plenković s potporom birača ili pozitivnim dojmom od 42 posto u ovom mjesecu, a na začelju je Ivo Sanader o kojemu je pozitivan dojam u rujnu 2008. imao 41 posto ispitanika.

Školske ocjene

I na kraju, školskim ocjenama, kako bi građani ocijenili tri institucije. Ured predsjednice dobio bi ocjenu 2,95 ili trojku, Banski dvori, pak, imaju ocjenu 2,33 ili dvojku, a Hrvatski sabor ima ocjenu 1,96 ili dvojku.

Istraživanje je provela agencija IPSOS na uzorku od 978 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske, metodom osobnog anketiranja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:57