MARKO PAVIĆ

Novi ministar rada aktivan je u popularizaciji znanosti, a zanima ga zaštita okoliša

 Goran Mehkek / CROPIX

Novi ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić široj je javnosti najmanje poznat novoimenovani ministar, s kratkim vijekom u visokoj politici: posljednjih šest mjeseci obavljao je dužnost državnog tajnika svojem prethodniku Tomislavu Ćoriću.

Na tu je poziciju došao na prijedlog zagrebačkog HDZ-a, s pozicije voditelja projekata u Institutu za usavršavanje mladih, neprofitne organizacije za unapređenje položaja mladih u društvu. Njegovo formalno obrazovanje, a i interesi navedeni u životopisu, nemaju osobite veze s područjem koje će voditi u Vladi: diplomirao je na Geofizičkom odsjeku zagrebačkog PMF-a, na kojem se i zaposlio kao znanstveni novak te magistrirao 2009. godine u suradnji s National Oceanography Centre (NOC) u Southamptonu, gdje je odradio i svoju Chevening stipendiju 2005. godine na projektu vezanom uz transport ugljikova dioksida u oceanu.

Kao student primio je rektorovu nagradu, a bio je stipendist The British Scholarship Trusta, Nacionalne zaklade za znanost i Grada Zagreba. Aktivan je u politici, popularizaciji znanosti i u nevladinom sektoru: jedan je od osnivača Mreže mladih znanstvenika, predsjednik je udruge britanskih stipendista u Hrvatskoj, Chevening Alumni Hrvatska, bio je predsjednik Udruge za očuvanje hrvatskih voda i mora SLAP. Kao posebne interese navodi primijenjenu znanost, energetiku, regionalni i održivi razvoj te ekologiju.

Član je HDZ-a, osobito aktivan u zagrebačkoj gradskoj organizaciji. Bio je član užeg tima Drage Prgometa, HDZ-ova kandidata za zagrebačkog gradonačelnika.

Ima 38 godina, nije oženjen. U imovinskoj kartici naveo je da nema imovine te da ima dva manja kredita od oko 52.000 kuna, ks ratom od oko 1600 kuna. mjesečno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:11