PROMIJENIO DOTACIJE

NOVI POTEZ HASANBEGOVIĆA Časopis 'Zarez' se gasi, a ministar kaže: 'To nije ideološko pitanje, oni su dužni državi'

 Srđan Vrančić/EPH

Na kioscima je posljednji broj Zareza. Ovaj dvotjednik za kulturu prestaje izlaziti, rekla je glavna urednica Marija Ćaćić. Iz proračuna Ministarstva kulture za 2016. godinu dobili su - nula kuna. Marija Ćaćić tvrdi: “I očekivali smo tako nešto. Časopis će se ugasiti i izlazit će samo online”.

Pravni postupak

Prvi broj Zareza izašao je u veljači 1999. i obilježio je kulturnu, mahom lijevu, scenu. Časopis Vijenac, koji izdaje Matica hrvatska, bliži je desnoj sceni. Dosad je bila praksa da i jedni i drugi iz proračuna dobiju podjednako neovisno o tome je li na čelu resora kulture HDZ-ov ili SDP-ov ministar. Međutim, ovo je prvi put da se Vijenac financira sa 600 tisuća kuna, a Zarez uopće ne.

Luka Šeput, urednik Vijenca, rekao nam je: “Mi smo dobili koliko smo prijavili, limit je za prijavu upravo 600 tisuća kuna”.

Ministar Zlatko Hasanbegović znao je zašto ga zovemo i prije nego što smo to uspjeli izreći. Kaže da odluka o financiranju “nije ideološka, nego zakonska”.

Dodaje: “Do 2013. godine izdavač Zareza uredno je dostavljao financijska izvješća”. No, “prethodne dvije godine nije dostavljena dopuna izvješću kojim bi se opravdala sva isplaćena sredstva pa je”, kaže ministar, “početkom ove godine Ministarstvo pokrenulo pravni postupak za povrat isplaćenih sredstava u 2014.”. Upravo zbog tog pravnog postupka, kaže, sredstva ove godine nisu odobrena.

Sukob interesa

Podsjetimo, DORH od Zareza, odnosno društva Druga strana d.o.o., potražuje 1, 2 milijuna kuna. Naime, presuđeno je da je bivša ministrica kulture Andrea Zlatar Violić u sukobu interesa jer je tvrtki kojoj je suvlasnica isplatila 1, 2 milijuna kuna za financiranje Zareza kroz dvije godine.

Za časopise je općenito izdvojeno samo nešto manje novca nego lani, oko pet millijuna kuna (4,988.000), dok je prošle godine izdvojeno pet milijuna i 200 tisuća.

Za Hrvatsko slovo iz budžeta je izdvojeno gotovo dvostruko više nego prošle godine, 400 tisuća kuna, naspram 250 tisuća.

Jedan od samo nekoliko jasno lijevo orijentiranih časopisa koji je dobio novac je hrvatsko izdanje Le Monde diplomatique, koje je u jednom od novijih brojeva, primjerice, u tekstu Gorana Pavlića “Slijepe pjege kulturnog fonda”, kritiziralo i novog ministra kulture, ali i one koje ga kritiziraju. Izdavačica Andrea Milat komentirala je to na sljedeći način: “Potpora nije sistemski provedena. Osjećam se kao da smo alibi za Hasanbegovića, a to ne želimo biti jer je riječ o osobi koja praktički ukida fondove za poticanje medijskog pluralizma”.

Nered nije samo u financiranju časopisa. Naime, kako je jučer pisao Novi list, dnevnom listu na talijanskom jeziku La voce del popolo, izdavačke kuće Edit, također prijeti gašenje. Članovi sindikata novinara tih dnevnih novina poslali su molbu za pomoć Sindikatu novinara Hrvatske u kojoj, među ostalim, stoji da se “Novinsko-izdavačka kuća Edit nalazi u teškoj financijskoj situaciji i prijeti joj zatvaranje” te da im je s “uspostavom nove Vlade Ministarstvo kulture smanjilo dotacije za punih 50 posto, a Ured za manjine 10-15 posto”. Dnevnik kontinuirano izlazi više od 70 godina i promovira prava nacionalnih manjina. Potporu im je dao Sindikat novinara Hrvatske. Međutim, ministar kulture kaže sljedeće: “Riječ je o sporazumu koji je relikt iz prošlih vremena, koji su dogovorili Ivo Sanader i Furio Radin u predizbornoj kampanji. Od 2003. za izdavačku kuću Edit osigurana su sredstva od milijun i 300 tisuća eura, a prošle godine dva milijuna.

Ured za manjine

Ove godine smo iz proračuna izdvojili milijun kuna, no sljedeće godine nećemo izdvojiti sredstva jer se financiranje Edita treba osigurati na jednom mjestu, u državnom proračunu preko Ureda za nacionalne manjine”. Furio Radin je poručio ministru da su njegove izjave deplasirane. A predsjednik Sindikat novinara Hrvatske Anton Fillić poslao je pismo podrške u kojemu, uz ostalo, stoji da izražavaju “duboku zabrinutost zbog najnovijeg stanja u Novinsko-izdavačkoj ustanovi Edit i najave daljnjeg pogoršanja položaja te otkaza novinarima i drugim zaposlenicima Edita”.

I časopisu Subversivea 80.000 manje

Časopis Up&Underground, koji izdaje ekipa oko Subversive film festivala, prošle je godine dobio 110 tisuća kuna, ove godine 30. Subversive je zbog toga pokrenuo crowdfunding kampanju.

9. Subversive festival počinje 1. svibnja i trajat će do 16. svibnja u kinima Europa i Tuškanac. Među gostima su Florence Hartmann, njemačka političarka Ska Keller, Spyros Sofos, Heiner Flassbeck, Rastko Močnik, Gianluca Solera, Karpo Godina...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:10