LOKALNI IZBORI

NOVI PROBLEM ZA ANKU MRAK-TARITAŠ U BITKI ZA ZAGREB? Vrh SDP-a želi da Zvonimir Mršić vodi Zagrebački holding

 Nikola Wolf / Podravski list / CROPIX

Vrh SDP-a, doznajemo s Iblerova trga, rado bi na čelu Zagrebačkog holdinga vidio donedavnog predsjednika Uprave Podravke Zvonimira Mršića, no on, sudeći po dosadašnjim izjavama u javnosti, i nije zainteresiran za to da upravlja tvrtkom u većinskom državnom ili gradskom vlasništvu.

Ako ipak pristane, to onda dovodi u pitanje podršku te stranke HNS-ovoj kandidatkinji za gradonačelnicu Anki Mrak Taritaš jer ona bi da šef Holdinga bude bivši HSLS-ovac Josip Budimir.

SDP smatra da bi HNS trebao pristati na to ako oni odluče podržati Mrak Taritaš, a to je onda i na tragu one izjave predsjednika stranke Davora Bernardića koji je rekao da su oni napravili korak unatrag te da to očekuju i od partnera u Zagrebu. Isto tako, HNS cijelo vrijeme govori da nije bitno čiji je kandidat u nekoj lokalnoj sredini koga će zajednički podržati te dvije stranke, nego da udružena oporba podrži najboljeg kandidata.

Suglasje

- Mi sada imamo boljeg kandidata za predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga od njihova Josipa Budimira, i to je Zvonimir Mršić - kaže nam jedan blizak Bernardićev suradnik i dodaje:- Bili bismo jako sretni da Mršić pristane na to jer postoji veliko suglasje u stranci da bi on bio odličan na tom mjestu, jer bi otklonio utjecaj politike na poslovanje Holdinga kao što je napravio i u Podravki.

S druge strane, izvori bliski Mršiću ponavljaju njegov stav da bi htio raditi u biznisu, ali ne onom gdje politika odlučuje nego tržišnom.

- On nije zaineresiran biti na čelu takvog javnog poduzeća koje nije na tržištu - kaže nam jedan Mršićev stranački prijatelj.

Ovu ideju nitko iz vrha stranke nije još izložio Mršiću, ali su se Bernardić i on sreli u utorak, kada su razgovarali o Podravki i gospodarstvu općenito. Kako kažu u SDP-u, Mršić sigurno neće sudjelovati na lokalnim izborima, ali pravo je pitanje ima li on većih političkih ambicija, pa da i jednog dana postane šef SDP-a? Zato se ovakva Bernardićeva ponuda može shvatiti i kao način da se Mršića potpuno odmakne iz politike, iako to u SDP-u demantiraju i poručuju da mu žele ponuditi program za Holding.

Taj program sastoji se od tri glavne točke koje bi građanima trebale donijeti mjesečne uštede na računima za oko 200 kuna. Riječ je o osnivanju Energo Zagreba, tvrtke u sastavu Holdinga koja bi nudila i prodaju struje, projektu obnove fasada sredstvima iz fondova EU te rješavanju problema gubitka vode u cijevima. Građani bi mjesečno na struji mogli uštedjeti 50 kuna, a kada je riječ o fasadama, tu bi uštede iznosile oko 100 kuna mjesečno jer bi se kroz osnivanje jedinstvenog fonda financirala obnova starih zagrebačkih fasada, a uštede koje bi bile uplaćivane u taj fond. Novac bi se povlačio i iz EU fondova.

Vodovodne cijevi

Po pitanju vode, SDP želi riješiti dotrajali sustav vodovodnih cijevi sufinanciranjem obnove iz fondova EU te uzimanjem zajmova EBRD-a i Svjetske banke. Ušteda bi iznosila 50 kuna mjesečno za građane.

Iz tima Anke Mrak Taritaš pak samo neslužbeno poručuju da o foteljama ne razgovaraju, posebno ne preko medija, te da nije točno da je Budimir kandidat za čelnu poziciju u Holdingu, nego da je on samo autor programa za tu gradsku megatvrtku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:33