VELIKE PROMJENE

NOVI ZAKON O OTPADU Komunalci će uz nalog smjeti ući u privatno dvorište, kazne za neodvajanje smeća od 3 do 10.000 kn!

Po džepu će dobiti stanari u čijem otpadu komunalni redar pronađe nešto što je trebalo biti ubačeno u poseban spremnik za papir, metal, biootpad, plastiku... Stanari koji otpad budu propisno sortirali sami će se morati obračunavati s onima koji pravila ne poštuju
Zagreb, 240812.Travno.Nagomilani odpad u zagrebackom naselju Travno koji se vec treci dan ne odvozi zbog prosvjeda mjestana Jakusevca i Micevca i blokade zagrebackog odlagalista smeca.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Goršić / CROPIX

ZAGREB - Kaznu od tri do deset tisuća kuna ubuduće će plaćati vlasnik kuće, ili svi stanari u zgradi u čijem otpadu komunalni redar pronađe nešto što je trebalo prethodno biti ubačeno u poseban, a kući ili zgradi dostupan spremnik za papir, metal, biootpad, plastiku, staklo i slično, odnosno ukoliko u posebnom spremniku za te vrste otpada pronađe nešto što tamo ne pripada! Odredba je to novog Zakona o održivom gospodarenju otpadom, koji je po hitnom postupku poslan iz Vlade u Sabor, a mogao bi biti izglasan već danas, piše Novi list.

To znači da će komunalni redari, koji će, uz opravdanu sumnju, moći ishoditi i nalog za ulazak u nečije privatno dvorište, a pogotovo »kopati« po kontejnerima i spremnicima stambenih zgrada, ukoliko u, primjerice, spremniku za odvajanje stakla ili plastike pronađu ostatke hrane ili vrećicu običnog smeća, vlasniku kuće odnosno predstavniku stanara moći napisati kaznu, koju će zgrada onda plaćati iz pričuve svih stanara. Otkrije li komunalni redar čije je točno tako nepropisno odloženo smeće u spremnik neke zgrade, kaznu će slati tom stanaru, no ne utvrdi li, kaznu će plaćati svi. Na pitanje znači li to da će se stanari koji se drže pravila, i koji otpad budu propisno sortirali, sami morati obračunavati s onima koji pravila ne poštuju, u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode odgovaraju potvrdno, napominjući kako je riječ o švicarskom modelu, koji tamo – funkcionira. »Plati li zgrada više puta kaznu, valjda će se opametiti i onaj koji otpad nepropisno odlaže«, napominju.

To i dalje, međutim, nije rješenje za kažnjive radnje poput ostavljanja smeća na i pored spremnika i slično. Kako savjetuju u Ministarstvu, građani će se morati, bude li trebalo, i budu li kazne uzastopne, sami opremiti kamerama! To znači da će morati špijunirati jedni druge i prijavljivati prekršitelje, što će, nema sumnje, u velikim stambenim zgradama izazvati brojne svađe i otvorene ratove!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:25