ANKETA O KULTURNOM UZDIZANJU

NOVINARI PROSVJEDNIKE PITALI KOJA IM JE OMILJENA KAZALIŠNA PREDSTAVA Većina ih se naljutila, osim jedne gospođe

 Jakov Prkic / Cropix

Prosvjednike koji su se okupili kako bi pokazali da ne žele Frljićevu predstavu u sklopu Marulićevih dana, upitali smo koju bi izvedbu radije gledali na repertoaru umjesto ove sporne. Da budemo iskreni, dosta njih nije htjelo javno govoriti o svome kazališnom ukusu, piše Slobodna Dalmacija.

Na riječi kako provodimo anketu za 'Slobodnu', većina ih se obradovala misleći da ih želimo pitati za komentar o kontroverznoj predstavi, no nakon što smo im postavili pitanje o njihovu omiljenom dramaturškom ostvarenju, s negodovanjem bi nas, i često agresivno, odbili.

Komentar gospođe Nere Perišić Letice, koja se našla na prosvjedu, a koja je, kako kaže, došla samo pogledati tko se tu sve okupio 'od ovih šta kazališta nikad nisu vidili', jasno bi mogao predočiti cjelokupnu situaciju:

- Ja sam isto protiv ovog odvratnog Frljićevog smeća koje vrijeđa sve ljudsko, ali brate, pogledajte ove koji stoje tamo sa zastavama i 'navijačkim' obilježjima! Pa to nikad kazališta vidilo nije! - jasna je bila vidno iziritirana gospođa, koja je česta posjetiteljica raznih europskih kulturnih institucija, piše Slobodna Dalmacija.

- Bila sam, evo sada baš nedavno, u Beogradu i pogledala dvije predstave kakve mi nikad ode nećemo imat. A zašto nećemo? Nije to samo stvar da nam se dovodi Frljić kojeg ne bi ni mrtva gledala, već i da imamo intendanta koji nema pojma o kazalištu, kao što nije imao pojma ni Mucalo kojeg je Kerum postavio za ravnatelja, a ovaj je doveo Filipa Radoša koji nema ni škole - spremno će Nera, koja nas je na kraju zamolila da njene grube riječi i psovke izbacimo iz teksta jer se pri davanju izjave nije mogla suzdržati.

Usput nam je sugerirala: 'Pitajte one tamo troglodite sa zastavama idu li u kazalište i znaju li uopće što znači riječ intendant. Došla san vidit ima li na prosvjedu nekoga ko ide u kazalište, i da vam pravo rečem, nikoga ne znam'.

A odgovor na pitanje 'koja vam je omiljena predstava', dobili smo od Ivana Gudića, branitelja koji je na prosvjed došao oboružan natpisom da ga 'ova predstava vrijeđa'. Nije štedio riječi objašnjenja zašto:

- Neman nešto protiv ove predstave, nego sve. Na ovo se ne smi niti pomislit da se izvede. Ja iden četri, pet puta u kazalište - kaže prosvjednik i nastavlja: 'Buža' je dobra predstava. I 'Mala Floramye' - spremno će.

A tko je autor, upitali smo ga:

- Ja sad ne znan detalje, ali to je jedna dobra predstava koja bi se tribala gledat - kaže on nama.

Pojasnio nam je i o čemu se radi:

- A ovi naš život u Varošu, naš mentalitet - rekao je za Slobodnu Dalmaciju.

Njegov prijatelj pokazao nam je članak na mobitelu na kojemu u naslovu stoji kako Frljić kaže da su Hrvati izmišljena nacija.

Ispred ulaza u HNK zatekli smo nekolicinu mahom postarijih prosvjednika koji su se okupili ispred crne zastave i transparenata. Redom se zovu Tomislav Bijuk, Damir Margeta i Tomislav Jurin.

Najprije je odgovor na pitanje oko omiljene predstave pokušao dati Margeta, inače umirovljeni časnih HV-a, i kako kaže, 80-postotni invalid.

- A bogati koja je zadnja! Pa, pa, pa... - zastao je branitelj da promisli, a na to mu je prijatelj Bijuk spremno upao u riječ:

- Ja san zadnje gleda onog Ziju Sokolovića - odgovara Tomislav, a Damir se u međuvremenu prisjetio svoje omiljene:

- Ona u Mrduši Donjoj! To je naša predstava - sjetio se, dodavši usput kako je on po nacionalnosti Hrvat, a po odgoju katolik.

Veseli trojac prosvjednika obavijestio nas je i kako su kupili karte, ali ne namjeravaju ići na predstavu - što god im to značilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:23