NOĆNA DRAMA

O SLUČAJU GIMNAZIJALCA KOJEG SU SLOVENCI IZBACILI IZ AUTOBUSA NA BREGANI OGLASIO SE HRVATSKI MUP 'Očito je došlo do stroge primjene EU direktive...'

Ilustracija
 HANZA MEDIA

Učenici zagrebačke srednje škole koji su putovali na ekskurziju u Italiju doživjeli su prošlog tjedna neugodno iskustvo na graničnom prijelazu Bregani, gdje učenika, koji je podrijetlom Sirijac, slovenski granični policajci nisu pustili u Sloveniju pa su se do dolaska njegovih roditelja za njega pobrinuli hrvatski granični policajci, o čemu se u srijedu očitovao i MUP.

Vezano za postupanje prema maloljetnom državljaninu Sirije na graničnom prijelazu Bregani, iz MUP-a su priopćili kako slovenska granična policija nije pustila maloljetnika da uđe u Republiku Sloveniju, iako je posjedovao putnu ispravu za strance koju je izdala Republika Hrvatska i ima odobrenu supsidijarnu zaštitu u Republici Hrvatskoj.

"Hrvatska granična policija zbrinula je maloljetnika na graničnom prijelazu Bregani do dolaska njegova oca", izvijestio je MUP.

S obzirom na to da je riječ o maloljetnoj osobi koja ima i odobrenu supsidijarnu zaštitu MUP nije mogao iznijeti pojedinosti o tom slučaju, koji je posljedica različite prakse primjene Direktive 2011/95/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 13. prosinca 2011..

U priopćenju pojašnjavaju da je člankom 33. te direktive propisano kako države članice dopuštaju slobodno kretanje unutar svojega državnog područja korisnicima međunarodne zaštite pod istim uvjetima i uz ista ograničenja koja vrijede za druge državljane trećih zemalja koji zakonito borave na njihovu državnom području.

Međutim, navedenim člankom države članice u svojem zakonodavstvu propisuju uvjete za ulazak državljana trećih zemalja koji u drugoj državi članici imaju odobren neki oblik međunarodne zaštite pod istim uvjetima kao i za druge strance koji u njoj zakonito borave.

Uzimajući u obzir da je maloljetnik bio dio skupine koja je organizirano putovala i činjenicu da slovenska policija nije upoznala Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske s režimom granične kontrole kad su u pitanju osobe s odobrenom supsidijarnom zaštitom u RH, MUP izražava žaljenje zbog situacije u kojoj se našao maloljetnik očito zbog stroge primjene te direktive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:28