LOKALNI IZBORI

OBERSNEL ĆE SE MORATI POŠTENO POMUČITI ŽELI LI JOŠ JEDAN MANDAT NA ČELU RIJEKE Stigli rezultati velike ankete, utrka bi mogla biti jako tijesna

U prvom krugu dobio bi 32,7 posto glasova, no u drugom bi se mogao naći u teškom duelu s HDZ-ovim kandidatom ili kandidatom liste Rijeka budućnosti gdje bi rezultat mogao biti krajnje neizvjestan
Kristijan Staničić, Andrej Briščik, Hrvoje Burić i Vojko Obersnel

Vojko Obersnel, koji spada među najdugovječnije gradonačelnike u Hrvatskoj, morat će se pošteno namučiti kako bi osvojio još jedan mandat na čelu Grada Rijeke, pokazalo je istraživanje Nove TV.

Obersnel je 2000-e preuzeo gradonačelnički položaj od Slavka Linića i do ovih izbora pobjeđivao bez većih problema. Međutim, izgleda da se i u Rijeci stvorila kritična masa nezadovoljnih birača i njegova pobjeda je postala upitna.

Da danas izlaze na izbore, 32,7 posto riječkih birača u prvom bi krugu svoj glas dalo Vojku Obersnelu. Prati ga kandidat nezavisne liste Rijeka budućnosti Hrvoje Burić sa 16,8 posto, a na trećem mjestu je HDZ-ov kandidat Kristijan Staničić sa 10,7 posto potpore. Kandidatu Akcije mladih i Živog zida, Andreju Briščiku, potporu bi dalo 8,6 posto birača, dok bi Danka Švorinića, kandidata Liste za Rijeku, podržalo 7,4 posto birača. Nezavisni kandidat Marinko Koljanin osvojio bi 5,7 posto potpore, a HNS-ov kandidat Juraj Bukša 5,1 posto birača.

Nema natpolovične većine

Međutim, problemi za Obersnela pojavljuju se u drugom krugu, kada se sasvim istopila njegova prednost. Ovaj podatak pokazuje kako - makar je Obersnel nominalno najpopularniji političar u Rijeci - u stvarnosti više ne može računati na natpolovičnu biračku potporu. Iako je trenutačni gradonačelnik dobio prolaznu ocjenu koja iznosi 2,67, čak 67 posto Riječana i Riječanki smatraju da je ipak došlo vrijeme za promjene na čelu grada, dok njih 27 posto smatra da on zaslužuje još jedan mandat. Usto, 47 posto građana Rijeke, neovisno o tome planiraju li izaći na izbore, smatra da je situacija na području Rijeke ostala ista. Njih 37 posto misli da se stanje pogoršalo, a za samo njih 13 posto ono je bolje. Dakle, ravnodušni i nezadovoljni značajno pretežu pred onima koji su sretni situacijom u Rijeci.

Sa sličnim problemom suočen je Milan Bandić u Zagrebu i obojica se moraju nadati kako njihovi protukandidati neće privući dovoljan broj glasača. U Obersnelovu slučaju, opasna su dvojica suparnika.

Postizborna koalicija

Ako mu u drugom krugu protivnik bude HDZ-ov kandidat, prema istraživanju Nove TV, Vojko Obersnel osvaja 46,2 posto podrške birača, dok Kristijan Staničić osvaja 41,1 posto potpore. Još izjednačenija borba bila bi i između Vojka Obersnela i bivšeg HDZ-ovca, sada nezavisnog kandidata Hrvoja Burića. Obersnel bi osvojio 45,9 posto podrške birača, a Burić 45,2 posto.

U svakom slučaju, sugestivan je podatak da u SDP-ovoj izbornoj utvrdi kao što je Rijeka, bivši i sadašnji HDZ-ovac imaju gotovo identičnu podršku kao i dugogodišnji socijaldemokratski gradonačelnik.

Istovremeno s izborom gradonačelnika bira se i novi sastav Gradske skupštine Rijeke, a najveću podršku birača ima lista SDP-IDS-PGS-HSU-Laburisti-SDSS, i to 37,3 posto. Na drugom je mjestu nezavisna lista Rijeka budućnosti sa 13,1 posto, a u stopu je prati HDZ koji je na trećem mjestu sa 13 posto podrške birača. Akcija mladih i Živi zid osvajaju 9,2 posto podrške birača, što ih je smjestilo na četvrto mjesto, dok peto drži Lista za Rijeku sa 7,1 posto potpore.

Svoj glas Mostu dalo bi 4,1 posto birača, i unatoč velikom padu popularnosti u odnosu na parlamentarne izbore, stranka Bože Petrova ima šansu prijeći izborni prag. Prema svemu sudeći, za skupštinsku većinu trebat će postizborna koalicija dviju ili više lista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:25