'MUP MORA BITI U FUNKCIJI GRAĐANA'

OBILJEŽAVANJE DANA POLICIJE Ministar depolitizaciju službe smatra posebnim prioritetom, predsjednica se zahvalila policajcima na predanom radu

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić
 Dragan Matic / HANZA MEDIA

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić ustvrdio je u četvrtak na obilježavanju Dan policije i njenog zaštitnika Sv. Mihovila da depolitizacija treba biti poseban prioritet policijskog sustava te da mu na prvom mjestu uvijek treba biti javni interes.

"MUP uvijek mora biti u funkciji svih građana, bez iznimke. Uz javno dobro, prioriteti nam trebaju biti standardizacija ciljeva, radnih procedura, a kao poseban prioritet bih naglasio potrebu za depolitizacijom sustava", kazao je Orepić na središnjoj svečanosti na Policijskoj akademiji, objavio je MUP na svojoj internetskoj stranici.

Glavni ravnatelj policije Zvonimir Vnučec, dodaju u MUP-u, podsjetio je da je hrvatska policija stasala prije više od četvrt stoljeća postrojavanjem prvih redarstvenika te da je bila prva organizirana obrambena snaga u Domovinskom ratu.

Prisjetio se i hrabrosti i požrtvovnosti 755 poginulih te 31 nestalog policajca te njih preko 3.600 koji i dalje osjećaju posljedice ranjavanja i stradavanja.

Izaslanstvo MUP-a na Mirogoju je prije središnje svećanosti položili vijence i zapalili svijeće kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli, Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, groba prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i kod Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Predsjednica u povodu Dana policije primila izaslanstvo MUP-a

U povodu Dana policije i blagdana zaštitnika policije svetog Mihovila, Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović primila je u četvrtak predstavnike Ravnateljstva policije i MUP-a te načelnike policijskih uprava, predvođene ministrom unutarnjih poslova Vlahom Orepićem.

Čestitajući im njihov dan, predsjednica je zahvalila policajcima na predanom ispunjavanju zadaća. "Hrvatska policija čvrsto je i neraskidivo vezana s hrvatskim narodom. U odlučnim godinama stvaranja, obrane i oslobađanja hrvatske države policija je u svim svojim sastavnicama dala nemjerljiv doprinos uspjesima koje smo ostvarili. Hrvatski narod osobito pamti veliku ulogu naših redarstvenika, kako u prvim mjesecima obrane Hrvatske, tako i tijekom cijelog Domovinskog rata", kazala je predsjednica i dodala kako se Hrvatska sa zahvalnošću i pijetetom sjeća i svih svojih policajaca koji su stradali u obavljanju mirnodopskih zadaća.

Naglasila je kako se posao policije nikako ne može nazvati rutinskim, podsjetivši na prošlogodišnju migrantsku krizu, tijekom koje su, kaže, hrvatski policajci odgovorno i s visokom razinom humanosti i ljudskog osjećaja izvršavali svoje svakodnevne zadaće u prihvatu, privremenom zbrinjavanju i pratnji više od 650.000 migranata koji su prošli kroz Hrvatsku.

Istaknula je i uspjeh policije u očuvanju sigurnosti tijekom turističkih sezona, njezin doprinos u zaštiti života i imovine građana te u traganju i spašavanju, hitnom medicinskom i protupožarnom djelovanju te u svakodnevnom upravljanju prometom.

Podsjetila je i na svakodnevan rad policije u borbi protiv korupcije, suzbijanja zloporabe droga, društvenog i obiteljskog nasilja, trgovanja ljudima, prometne sigurnosti i računalnog kriminala.

"Sve te postojeće i druge moguće ugroze nameću pred odgovorna tijela zadaću stalnog unaprjeđenja uvjeta policijskog rada, počevši od temeljne razine školovanja, do stalnog profesionalnog osposobljavanja i izobrazbe te poboljšanja tehničke i materijalne osnove. Isto tako, potrebno je usklađivati zakonodavnu osnovu s novim zadaćama i izazovima te imati jasne kriterije za izbor najboljih stručnjaka na rukovodeća mjesta", ocijenila je Grabar Kitarović.

U povodu Dana policije, predsjednica je odlikovala Spomenicom domovinske zahvalnosti za časnu i uzornu službu 124 djelatnice i djelatnika MUP-a, a odlikovanima je zaželjela da im to priznanje bude poticaj za još veću posvećenost njihovoj odgovornoj službi.

Ministar Orepić istaknuo je kako je ponosan na hrvatsku policiju, ali i ocijenio kako je krajnje vrijeme za reorganizaciju sustava s ciljem povećanja broja policajaca, a smanjenje administracije.

"Organizacijski iskorak je fokus i težište našeg djelovanja koje će neposredno nastupiti. Reorganizacija je pripremljena, sve što ona podrazumijeva je na stolu i tko god bude ministar imat će priliku samo nastaviti", poručio je Orepić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:28