RASPRAVA

OBRAČUN VLADAJUĆIH I OPORBE U SABORU Sabina Glasovac izgubila živce: 'Vi se u HDZ-u ponašate kao tri majmuna!'

 Damjan Tadić / HANZA MEDIA

Objedinjena saborska rasprava o dvama prijedlozima - Vladinom i SDP-ovom, o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi svela se u četvrtak na obračun vladajućih i oporbe oko toga čija je vlada kriva zbog "nelicenciranja ravnatelja".

I dok iz Vlade predlažu da odredba kako ravnatelji moraju imati licence 'zaživi' "kad se za to stvore uvjeti", SDP inzistira da rok bude 1. siječnja 2019.

"Obveza licenciranja ostaje na snazi, a odredba da ravnatelji moraju imati licence bit će donesena kad se za to stvore uvjeti, odnosno kad se provede klasifikacija zanimanja", kazao je Hrvoje Šlezak, državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja.

SDP-ova Sabina Glasovac Vladu je prozivala zbog nečinjenja i bježanja od odgovornosti.

"U više od 60 hrvatskih škola, ravnatelji ne mogu biti birani jer postoji uvjet posjedovanja licencije koju nije moguće dobiti. Da žele, ti bi ljudi mogli tražiti pravdu na sudu. Šteta je učinjena nečinjenjem Vlade. Prijedlog odustajanja od licencija je neambiciozan i njime se bježi od odgovornosti te se neće pomoći obrazovnom sustavu", kazala je Glasovac.

Borić SDP-u: Imali ste vremena urediti sustav

HDZ-ov Josip Borić poručio je SDP-ovcima kako su vremena za urediti sustav imali, no to nisu učinili.

"Ne možete pobjeći od vlastite odgovornosti jer ste i vi imali priliku urediti sustav. Imali ste četiri godine da to riješite, no vi ste to odgađali kao što se odgađa i sada. V.d. ravnatelja je zakonito rješenje", uvjeren je Borić.

Njegov stranački kolega Hrvoje Zekanović ustvrdio je da nema razloga za dramu.

"Svake godine se smanjuje broj djece koja se upisuju u školu. Upravo vaša ekspertna skupina za kurikularnu reformu na čelu s Jokićem kojeg ste vi postavili, nije odradila posao", poručio je Zekanović SDP-ovcima.

"Moje je politikanstvo što sam pokušala riješiti problem, a ovo što vi radite je politika? Umjesto da rješavate probleme i da ste s ovim zakonom došli do 31. prosinca 2016. Vi se u HDZ-u ponašate kao tri majmuna. Jedan zatvara oči, jedan usta, a treći uši", kazala je Glasovac na što je Petrov upozorio zastupnike da se međusobno ne vrijeđaju.

Stazić vladajućima: Bilo je dosta, sad je važno odrediti rok za licenciranje

Branimir Bunjac (Živi zid) krivca što licenciranje ravnatelja nije zaživjelo nakon što se 10 godina najavljuje da će biti provedeno vidi u zajedničkoj dogovornosti SDP-a i HDZ-a. "Javnost je imala prilike čuti da krivac nije detektiran jer je odgovornost zajednička i to pokazuje svu jad i bijedu obrazovanja u Hrvatskoj", rekao je Bunjac.

HDZ-ovcima, koji su mu upadali u riječ dobacujući iz saborskih klupa poručio je: "Vi tako upadajte u riječ svom premijeru. Imali ste jučer priliku pa vas nije bilo. Pogledajte se u ogledalo, donesite neki pametni zakon pa neće biti potrebe da dobacujete."

SDP-ovac Nenad Stazić uvjeren je kako problem ne postoji, ali ga se proizvodi te se "stvara osjećaj da Vlada namjerno izbjegava licenciranje ravnatelja i da želi cijeli mandat iskoristiti da o tom pitanju odlučuje politički".

"Sada imamo novu Vladu i zadaću oko koje smo se svi složili da je treba obaviti, svi osim kolege Bunjca, jer on jedini ne razumije da je potrebno uvesti standarde za ravnatelje jer nasuprot tome imamo političko odlučivanje i pitanje jesmo li za političko odlučivanje ili standardiziranje. Pohvalno je da se obje opcije slažu da je potrebno uvesti standard", rekao je Stazić.

Dodao je i kako SDP-u "politička savjest nalaže da se odredi rok jer je osam godina bilo dosta".

Da su ravnatelji dijelom birani po političkoj podobnosti složio se i Miro Bulj (Most) kazao je kako je Glasovac u pravu jer su ravnatelji škola djelomično birani po političkoj podobnosti, a za uhljebništvo je prozvao i ljevicu i desnicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:23