KATASTROFALNO U VOJSCI

Od 75 tenkova samo ih je 18 ispravno, a liječnički je obavila tek TREĆINA vojnika

ZAGREB - Godišnji izvještaj o stanju u Oružanim snagama u 2011. godini predstavljen je na jučerašnjoj sjednici Vlade. Prvi put nakon 2006. godine u tom izvješću Ministarstvo obrane ne skriva loše stanje tehnike, ali i probleme sa zdravstvenim sustavom u Oružanim snagama.

Prema izvještaju, stanje tehnike najteže je u najvećem rodu Oružanih snaga - Kopnenoj vojsci.

“Ispravnost borbene tehnike Kopnene vojske pala je ispod razine koja osigurava izvršenje HKOV-a”, stoji u izvještaju.

Loš radarski sustav

Naime, stanje je najkritičnije s tenkovima. Prema izvještaju, od 75 tenkova, samo ih je 18 ispravno, odnosno 24 posto, a riječ je o tenkovima M84. Od 226 sredstava oklopništva, samo je 49 posto ispravno.

Iako ministar obrane Ante Kotromanović tvrdi da su Oružane snage spremne za zaštitu suvereniteta zemlje, činjenica je da u izvještaju stoji da je mobilnost Oružanih snaga umanjena zbog nedostatka nebojnih vozila i zastarjelosti voznog parka nebojnih vozila.

Situacija nije bolja ni u ostalim rodovima vojske. Tako se upozorava da je u pitanju kvalitetan nadzor hrvatskog Jadrana zbog problema operativne funkcionalnosti radarskog sustava “Peregrine”.

Svi problemi u Godišnjem izvještaju opravdavaju se nedostatkom novca.

Novac je posljednjih godina usmjeravan na opremanje i obuku vojnika u mirovnim misijama, dok se za tehniku i vojnike koji su u zemlji štedjelo na svim razinama. Pa tako i na njihovu zdravlju.

Prema izvještaju, prioritet u ocjeni zdravstvene sposobnosti imali su pripadnici koji su odlazili u međunarodne misije ili se vraćali iz njih.

Tako su prošle godine, a pitanje je kako je bilo ranijih godina jer je MORH o tome šutio, ukinuti redoviti periodični zdravstveni pregledi, čime se povećao rizik kasnog otkrivanja bolesti, odnosno tjelesnih oštećenja.

Bijeg liječnika

Tako su prošle godine periodični pregledi obavljeni samo za 31 posto osoblja.

Koliko je otežano funkcioniranje zdravstvene zaštite u vojsci najbolje govori podatak da se nastavlja trend odlaska liječnika iz sustava.

Godišnje ih ode između 6 i 10, a zainteresiranost za ulazak u sustav je slaba.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:58