NOVO DJELO MARKA VUJNOVCA

Od betona i željeza napravio jelena u prirodnoj veličini

Težak je čak sedamsto kilograma, a u njegovoj je konstrukciji oko 100 kilograma željeza, uz tri sloja betonske ovojnice

Težak je oko 700 kg, ali nije kapitalac, nego osmerac. No, težina ovog ručno izrađenog jelena ne čudi s obzirom na materijale koje je u izradi koristio njegov “otac”, samouki umjetnik Marko Vujnovac (68) iz Višnjevca.

Već desetljećima se ovaj čovjek zlatnih ruku bavi izradom različitih skulptura od drveta, papira, stiropora i betona, no nikada do sada nije napravio jelena u prirodnoj veličini. Međutim, izazov koji su pred njega stavili rođaci iz Njemačke bio je ogroman.

- Otvaraju novi pogon tvornice u Nersingenu i silno su htjeli da im izradim jelena u prirodnoj veličini kako bi ga postavili u krug tvornice. Odmah sam znao da ću ga raditi od željeza i betona. Od prijatelja iz Lovačkog društva Sokol Koška nabavio sam rogove s kompletnom čeonom kosti, pa sam imao proporcije glave i to mi je bila osnova za izradu tijela - kaže nam Vujnovac, koji svoj privatni atelje ima u obiteljskom mlinu u selu Koška nedaleko od Našica.

Jelen je, tako, prvo dobio noge, a onda je na armaturnu žicu koja je predstavljala njegove nožne kosti navarena željezna konstrukcija tijela. Vujnovac kaže da u njemu ima više od 100 kg željeza. Potom je tu konstrukciju ošalovao ceradom i krenula je betonaža u tri sloja. Trajalo je sve to oko mjesec i pol, a alat su mu bili aparat za varenje, flekserica, zidarski pribor, nožić i četkica. I sve to je učinio bez ikakva kalupa. Njegov je jelen ručni rad.

- Cijela ideja i postupak došli su iz glave i ponosan sam što je kompletno djelo isključivo ručni rad. No, ja zapravo drugačije i ne bih znao raditi - rekao je višnjevački samouki umjetnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:39