'VIŠA SILA'

Odgođeno suđenje Sanaderu: Kulterer dobio gripu pa se nije pojavio na sudu. Sutra SVJEDOČI JEŽIĆ

Bivši predsjednik uprave austrijske Hypo banke Wolfgang Kulterer danas se nije pojavio na zagrebačkom Županijskom sudu gdje je trebao nastaviti svjedočiti na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu.
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Bivši predsjednik uprave austrijske Hypo banke Wolfgang Kulterer danas se nije pojavio na zagrebačkom Županijskom sudu gdje je trebao nastaviti svjedočiti na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu.

Članica sudskog vijeća Ivana Kršul kratko je kazala da Kulterer na svjedočenje nije došao zbog bolesti, a neslužbeno se doznaje da je sudu javio kako ima gripu.

Sanadera se u postupku tereti za ratno profiterstvo jer je sredinom 90-ih, dok je bio zamjenik ministra vanjskih poslova, od Hypo banke navodno dobio 3,6 milijuna kuna provizije od kredita koji je Hrvatska dobila od te austrijske banke u iznos od 140 milijuna šilinga.

Bivši čelnik Hypo banke prošlog je tjedna u svjedočenju izjavio da se Sanader tek pred kraj pridružio pregovorima o kreditu te da je provizija isplaćena osobi pod imenom Eugen Laxa. Danas je trebao odgovarati na pitanja obrane, suda i Sanadera.

Sanadera se u objedinjenom postupku tereti i da je od direktora MOL-a primio 10 milijuna eura mita kako bi Mađarima omogućio stjecanje upravljačkih prava u Ini iz koje je pritom trebalo izdvojiti nerentabilno plinsko poslovanje.

O tim bi optužbama sutra trebao svjedočiti vlasnik Diokija i riječkog Novog lista Robert Ježić, nekada jedan od najbližih Sanaderovih prijatelja, a danas ključni svjedok protiv bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a.

Ježić je u istrazi posvjedočio da je dio MOL-ovog mita Sanaderu isplaćen preko njegovih švicarskih tvrtki, no Sanaderovi odvjetnici u više su navrata isticali da je tereteći bivšeg premijera Ježić želio poboljšati svoj položaj u nizu drugih istraga u kojima ga se tereti za teška kaznena djela.

Ježića se, među ostalim, zajedno sa Sanaderom tereti u aferi Dioki. Bivšeg premijera USKOK u tom slučaju sumnjiči da je zloporabio dužnost i Diokiju omogućio struju po nižoj cijeni, a upravu HEP-a naveo i da Ježiću isplati zajam od 15 milijuna kuna. Nakon toga na štetu JANAF-a Diokiju je pokušao pribaviti nezakonitu dobit od 10 milijuna eura, a Ježić ga je zauzvrat navodno nagradio luksuznim BMW-om vrijednim 4,2 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:30