OPET SVAĐA NA PRISAVLJU

Odlazak Anje Šovagović-Despot prekinuo izbor za ravnatelja HRT-a

Predstavilo se šest od 12 kandidata jer je Šovagović-Despot otišla nakon sukoba s dopredsjednikom Vijeća Sinišom Grgićem koji ju je prozvao za sukob interesa
 Drago Sopta / CROPIX

ZAGREB - Samo šest kandidata za ravnatelja HRT-a, od njih predviđenih 12, uspjelo se u petak predstaviti Programskom vijeću. Naime, sjednica je prekinuta nakon što ju je naprasno napustila vijećnica Anja Šovagović-Despot zbog čega je Vijeće ostalo bez kvoruma.

Šovagović-Despot sukobila se s dopredsjednikom Vijeća Sinišom Grgićem koji joj je tijekom pauze na hodniku prigovorio kako je ona u sukobu interesa zbog ugovora koje ima s HRT-om. Glumica je potom od šefa Vijeća Zvonka Milasa zatražila da se uvede točka dnevnog reda na kojoj će se raspraviti tko je sve u sukobu interesa. No, to je odbijeno pa je Anja Šovagović-Despot pokupila svoje stvari i napustila sjednicu.

Do priče o sukobu interesa došlo je nakon izlaganja kandidata Veljka Jančića koji je nedavno dobio otkaz na Televiziji. Odgovarajući na upit u kakvoj je sada poziciji na HRT-u, Jančić je, među ostalim, kazao kako ga se tereti da je ugovore o plaćanju gotovih reportaža za emisiju “Hrvatska uživo” naknadno sklapao. Na to mu je vijećnik, profesor Damir Grubiša kazao:

- Ja sam sada malo uplašen jer svaki put kad nastupim na 3. programu Hrvatskog radija, ugovor dobijem naknadno. Znači li to da ću i ja biti kažnjen i da će još netko dobiti otkaz - zapitao je Grubiša.

- Ako imate ugovor s HRT-om, to je onda sukob interesa, dobacio je Grubiši dopredsjednik Vijeća Siniša Grgić. U tom trenutku najavljena je pauza, a Grgić je izašavši na hodnik, susreo Anju Šovagović-Despot koju je također optužio za sukob interesa.

- Pa, ja sam glumica, šta bih trebala raditi - kazala je Šovagović Despot nakon čega je ubrzo uslijedio njen odlazak. Kako je ranije zbog zakazanih predavanja otišao i Damir Grubiša, sjednica je, uoči nastupa kandidata Nikole Kristiće, zbog nedostatka kvoruma prekinuta. Nastavak je zakazan za ponedjeljak.

Vijeću su se u petak osim Jančića, predstavili Branimir Debeljak, Branimir Farkaš, Boris Gregorić, Branimir Ježić i Zoran Kalinić. Bivši direktor Jadran filma, Boris Gregorić izjavio je kako je HRT nefunkcionalan te da se ne zna tko je tamo za što odgovoran.

- Najvažnije je da se uspostavi piramida upravljanja, kazao je Gregorić kojemu se ne sviđa ni način na koji se na HRT-u sklapaju poslovi i ugovori. Osim njega, pažnju vijećnika najviše je privukao program HRT-ovog novinara vanjske politike Branimira Farkaša, ali i “netelevizijskog čovjeka” Zorana Kalinića.

- Uštede na HRT-u proveo bih na razinama koje se ne diraju u program, jer je upravo program to zbog čega gledatelji plaćaju pretplatu, istaknuo je Farkaš koji smatra kako glavni ravnatelj mora biti novinar, pa tek onda menadžer. Farkaš je kazao i kako bi srezao broj urednika te od HRT-a napravio regionalni BBC.

- Ovdje se stječe dojam da samo ljudi s HRT-a mogu napraviti promjene, a ja smatram da je upravo obrnuto. Svi imaju neke svoje vizije o HRT-u, ali najvažnije je povući mjere. Ravnatelj mora biti menadžer i znati upravljati tvrtkom, kazao je kandidat Zoran Kalinić.

- Vi ste jedan izvanredan kandidat i imate dobar program, no i sami znate da različiti konteksti odlučuju o izboru ravnatelja. Smislite nešto da pridobijete glasove, poručila je Kaliniću članica Vijeća Sanja Modrić.

U televizijskim se kuloarima moglo čuti kako nasljednik Vanje Sutlića, najvjerojatnije neće biti izabran ni na ovome, trećem ponovljenom natječaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:26