TUŽNA SUDBINA

ODLAZAK DOBROG DUHA S RADIJA 101 Toni je umro u krajnjoj bijedi kao žrtva ovrhe i neisplaćenih honorara

Svi spominju da je bio prvi deklarirani gay, ali prije svega bio je vrhunski intelektualac i dobar čovjek

Legendarni novinar. Briljantni voditelj. Prvi deklarirani homoseksualac u Hrvatskoj. Vrhunski intelektualac i dobar čovjek. Mnogo je onih koji su ovakvim superlativima uvijek opisivali pokojnog Tonija Maroševića , ali malo onih koji su mu pomogli kad je bilo najteže.

Toni Marošević umro je u krajnjoj bijedi, kao žrtva bankovne ovrhe i neisplaćenih honorara. Od susjeda je posuđivao jaje, malo brašna i dvije, ali uvijek samo dvije cigarete. Nekada bi posudio i stotinu kuna, s time bi živio, kažu susjedi, i do deset dana. Nije imao za režije, grijao se drvima koja bi mu nacijepali susjedi.

Sjetili ga se i zaboravili

To je strašna pozadina smrti ikone hrvatskog novinarstva koji je i u 68. godini, dobu kad bi čovjek trebao odahnuti i uživati u plodovima svog rada, neumorno stvarao i pisao. Činio je to među ostalim kako bi preživio. Veselio se angažmanu u nedavno ugaslom dnevniku 21. stoljeće.

- Kak’ su se oni mene sjetili? To je odlično - rekao je susjedi Branki kad je doznao da ga žele u tom dnevniku. Novac mu je i te kako bio potreban jer mu je banka uzela sve, pa i zadnju lipu od zaslužene mirovine. Ovrhu je dobio jer je podigao kredit da bi kupio dionice svog najvažnijeg poslodavca, Radija 101. Rata kredita bila je previše i nije ju mogao plaćati, pa je banka aktivirala mehanizam - Tonijevu suglasnost da mu se u slučaju problema s vraćanjem plijene sva sredstva sa svih računa. Toni je tako bio prisiljen živjeti - od zraka.

Legendarna Utičnica

Stoga je još tužnije što je umro a da nikad nije dočekao honorare iz dnevnika 21. stoljeće, novac kojim je namjeravao krpati rupe u zapravo nepostojećem kućnom budžetu.

Njegovo mrtvo tijelo u skromnoj kućici u Gračanima pronašao je u četvrtak susjed. Pozvao je Hitnu, ali Toniju nije bilo spasa.

- Bio je divan čovjek i sa svima se slagao. Pomagali smo mu koliko smo mogli. Ne mogu vam opisati koliko će nam nedostajati - rekla nam je u petak Tonijeva susjeda.

Njegov odlazak pogodio je i ekipu sa “stojedinice”. Tonijev rad na tom radiju najpoznatiji je po kultnoj emisiji Frigidna utičnica, prvoj radijskoj emisiji u kojoj se otvoreno govorilo o homoseksualnosti, prvi je javno rekao da je gay još 80-ih kad se većina nije usudila deklarirati ni katolicima.

“I dok će neki njegov lik i djelo svesti na biografsku činjenicu da je riječ bila o ‘prvom deklariranom homoseksualcu u nas’, mi ćemo ga se radije sjećati kao zajebanta koji je obožavao razgovarati s više ili manje deklariranim homofobima. O pederluku, naravno. A čak ni ti opaki momci nisu bili imuni na Tonijeve komplimente, nego su se dapače šepirili pred njim, i to je bilo ludo zabavno. Toni je bio zajebant, bio je i Drama Queen, bio je glasan, volio je trač, volio je život, volio je slobodu, bio je čovjek, od krvi i mesa. A ako se netko nekad upita što je to “duh Radija 101” znajte da je taj duh, u svoj njegovoj konkretnosti i eteričnosti bio ono što je utjelovljivao Toni Marošević”, priopćili su s Radija 101.

Ispraćaj Tonija bit će u srijedu 20. ožujka u 13.50 sati na zagrebačkom krematoriju.

Željko Matić: Nisam znao da se zadužio

Glavni urednik Radija 101 Željko Matić kaže da nije znao za Tonijev kredit.

- Činjenica je da smo mi svi izgubili vlasničke udjele kad je ‘stojedinica’ ušla u stečaj. Nisam znao da je Toni uzeo kredit kako bi otkupio udio. Svi smo kupili dionice, bili su to paketi u vrijednosti 32 tisuće kuna i to smo izgubili. Ne znam što reći, žao mi je zbog smrti i okolnosti - rekao nam je jučer Matić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 22:41