ARBITRAŽA INA-MOL

'ODLUKA ŠVICARSKOG SUDA JE OČEKIVANA' Ivan Vrdoljak pozvao HDZ i Most da 'riješe vrući krumpir prethodne HDZ-ove Vlade'

 Dragan Matić / HANZA MEDIA

Predsjednik HNS-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Vrdoljak prokomentirao je u utorak da je odluka Arbitražnog suda u Ženevi očekivana jer je hrvatski argument bila presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu, koju je Ustavni sud srušio.

- Imali smo opciju platiti štetne ugovore od HDZ-ovih vlada u iznosu od 4 milijarde kuna ili pokušati u arbitražnim procesima dokazati štetnost tih ugovora - rekao je Vrdoljak.

Glavni argument, presuda Sanaderu, pao je na Ustavnom sudu pa HNS sada očekuje od Vlade jasno definirane reakcije i odluke u oba slučaja, i odbijanja i prihvaćanja žalbe.

- Ne smijemo biti neprimjereno optimistični, ne smijemo biti neodlučni i moramo pokazati znanje i odlučnost u ključnim trenucima kod tako važnih političkih odluka. Vrući krumpir prethodne HDZ-ove Vlade danas mora riješiti Vlada HDZ-a i Mosta - kazao je Vrdoljak.

Hrvatska je početkom godine zatražila poništenje arbitražne odluke u slučaju Ina-MOL, donesene 23. prosinca pošle godine pred Arbitražnim sudom, utemeljenim prema Pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi, između Hrvatske i MOL Grupe.

Televizija N1 objavila je u utorak da je švicarski sud 12. travnja odbio hrvatski zahtjev, a član arbitražnog sudišta HGK-a Miljenko Giunio izjavio je za Hinu da je zahtjev za poništenje arbitražne odluke u slučaju Ina-MOL i dalje otvoren, jer se ta odluka odnosi na odgodu provedbe arbitražne odluke po pitanju materijalnih troškova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:16