TEŽE DO SLOBODE

Odsad izlazak iz pritvora uz jamčevinu isključivo u slučaju opasnosti od bijega

 Damjan Tadić / CROPIX

Izlazak iz istražnog zatvora uz jamčevinu od danas će biti znatno teži. Uz jamčevinu će moći izaći samo oni kojima je određen istražni zatvor zbog opasnosti od bijega.

U svim ostalim slučajevima u kojima se određuje istražni zatvor, kao što su opasnost od utjecaja na svjedoke ili ponavljanja kaznenog djela, osumnjičeni više neće moći izaći uz jamčevinu. Sužavanje mogućnosti jamčevine jedna je od bitnih promjena Zakona o kaznenom postupku (ZKP) koje stupaju na snagu danas, a Sabor ih je izglasao početkom ovog mjeseca.

Alat samo za bogate

Sužavanje mogućnosti jamčevine samo na slučajeve opasnosti od bijega posljedica je sve snažnijeg dojma da u istražnom zatvoru ostaju samo siromašni, dok oni dubljeg džepa koji su osumnjičeni za teška korupcijska kaznena djela iz Remetinca izlaze brzo, već nakon par dana ili tjedana.

Povelika je kolona osumnjičenika koji su zadnjih nekoliko godina izlazili iz istražnog zatvora uz milijunske jamčevine. Uz jamčevinu koju su mu osigurali imućni prijatelji, u ranijim je fazama kaznenih postupaka iz Remetinca izlazio Ivo Sanader, ali i Milan Bandić. Zahvaljujući jamčevini iz remetinačkog istražnog zatvora izašli su i Ivan Čehok, poduzetnik Davor Patafta, potom kontroverzni poduzetnici Reno Sinovčić i Blaž Petrović.

Najsvježiji primjer izlaska iz istražnog zatvora uz jamčevinu od milijun eura (7,5 milijuna kuna) je slučaj Petra Pripuza kojem je početkom lipnja određen istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. USKOK ga je osumnjičio da je iz tvrtke CE-ZA-R u sastavu C.I.O.S.-a izvukao 98 milijuna kuna. Pripuz je prvih 12 dana istražnog zatvora zbog srčanih tegoba proveo u bolnici Sveti Duh, a u Remetincu se zadržao manje od 24 sata - nakon čega je pušten uz spomenuto jamstvo.

60 dana revizije

Temeljem izmjene ZKP-a sudovi su u iduća dva mjeseca dužni provesti reviziju svih slučajeva u kojima su osumnjičenici pušteni uz jamčevinu, a kojima nadzirana sloboda još traje. Nakon provedene revizije sudovi su dužni ukinuti sva jamstva koja su još na snazi te po potrebi odrediti blažu ili težu mjeru prisutnosti okrivljenika.

Odvjetnici su, očekivano, nezadovoljni ovom zakonskom izmjenom jer smatraju da se njome jača moć DORH-a u odnosu na prava osumnjičenog. Među njezinim kritičarima je i odvjetnik Anto Nobilo:

- Ova zakonska izmjena ide na ruku DORH-u jer zahvaljujući njoj DORH nekoga može strpati u istražni zatvor na više mjeseci tako što će odrediti ispitivanje velikog broja svjedoka. Sve dok se ne ispitaju svjedoci, osumnjičeni će čamiti u istražnom zatvoru. Nije, međutim, smisao istražnog zatvora da netko mjesecima čami u njemu, nego da ne ometa istragu. Moj klijent Petar Pripuz dao je milijun eura jamstva i nije lud da prekrši uvjete puštanja istražnog zatvora i izgubi milijun eura. Dakle, ako se blažim mjerama može postići isti učinak kao i pritvorom, onda nema razloga da se te blaže mjere zakonom ukidaju - tvrdi Nobilo.

Ipak, pitamo Nobila nije li nepravedno da bogati osumnjičeni za milijunske pronevjere i teška kaznena djela s lakoćom izlaze iz Remetinca, dok u njemu ostaju oni koji nemaju novca za jamčevinu.

- Ova zakonska izmjena nije antitajkunska mjera. Ona će pogoditi i siromašne jer sud određuje jamčevinu sukladno imovnom stanju osumnjičenog kojem je određen pritvor - tvrdi Nobilo.

Kućni nadzor

Bivši ministar pravosuđa, SDP-ovac Orsat Miljenić u zadnjoj je godini mandata najavio ovu izmjenu ZKP-a, ali je nije uputio u proceduru. Učinio je to u sklopu širih izmjena ZKP-a tek njegov nasljednik Ante Šprlje.

- Presudan poticaj za promjenu ZKP-a vezanu uz jamstvo bila je odluka Ustavnog suda u slučaju Bandić - rekao nam je Miljenić.

- U toj je odluci Ustavni sud rekao da čak ni počinjenje kaznenog djela utjecaja na svjedoke ne predstavlja razlog za poništenje jamstva i povratak u istražni zatvor. To je bila katastrofalna odluka koja je, nažalost, obvezujuća za sve sudove i jedini način da se jamstvo ne zloupotrebljava bilo je ovo restriktivno rješenje. Miljenić dodaje da ovo rješenje od sudova iziskuje da budu mnogo restriktivniji u određivanju istražnog zatvora nego dosad.

- Sud mora u svakom pojedinom slučaju pažljivo odvagnuti sve okolnosti jer istražni je zatvor vrlo teška mjera koju treba primjenjivati samo u opravdanim slučajevima. U našem mandatu otpočeli smo projekt nadziranog istražnog zatvora u domu, kroz elektronske narukvice, i nadam se da će ova zakonska izmjena učiniti da se taj projekt snažnije afirmira kao alternativa istražnom zatvoru - ističe Miljenić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:53