BRANIO I MAJORA TEPIĆA

OGORČENE VUČIĆEVE LAMENTACIJE 'Šljivančanin je slobodan čovjek, odslužio je kaznu, što biste vi? Da ga uhapsimo, vežemo u okove, ubijemo?'

 Marko Djurica / REUTERS

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u četvrtak je branio postavljanje spomenika majoru JNA Milanu Tepiću, nakon kritika koje su došle iz Hrvatske. Vučić je na pitanja novinara u Rumi rekao da su "Tepić i vojnik Stojadin Mirković dali zakletvu jugoslavenskoj vojsci, a ne hrvatskom MUP-u koji je tražio da se predaju", piše Tanjug.

- Jesu li to činjenice ili nisu, da li sam nešto lagao ili rekao istinu. Što se svi plaše, tresu od straha izgovoriti istinu? Čovjek koji je položio život za zakletvu i zastavu je problem, a nije problem pravomoćnom presudom osuđeni terorist kakav je Miro Barešić, i to ne od strane srpskog nego švedskog suda. A koliko ulica Mile Budaka imate - neću dalje - rekao je Vučić.

Novinare je zanimalo i hoće li Srbija nekom deklaracijom ili drugim aktom odgovoriti na prijedlog Zakona o braniteljima koji je u proceduri u Hrvatskom saboru:

- Nećemo donositi nikakve zakone i akte zato što bismo „nekome tjerali kontru”.

Vučića su pitali i kako gleda na pojavljivanje osuđenog ratnog zločinca, jednog od odgovornih za masakr na Ovčari, Veselina Šljivančanina, prije otvaranja nove tvornice u Rumi. Vučić je rekao da je primijetio Šljivančanina.

- Slobodan je čovjek, odslužio je svoju kaznu. Što biste, da ga uhapsite, ubijete? Što biste vi sa N1 da uradimo? Je li vam se obraćao nešto, miješao u nešto, smetao, napadao... Što biste da ga vežemo u okove, ubijemo... što da radimo? - lamentirao je Vučić.

Naveo je i da ne želi ulaziti u pravnu prirodu Haškog tribunala, ali da je Šljivančanin u „takvom tribunalu” odslužio ono što su odredili.

- Zato će Gotovina biti predsjednik ako nekome zatreba, ali je problem što će netko stajati na pet kilometara od nekoga - komentirao je Vučić, "zaboravivši" spomenuti da je Gotovina pravomoćnom presudom oslobođen svih optužbi pred Haškim tribunalom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:04